08. dec 2015.

Odlazak osramoćenog ministra

gasic-ostavka-03-mcrsZa sada nije jasno da li Gašić podnosi ostavku ili će biti smenjen. Na pres konferenciji novinarima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja

Ministar odbrane Bratislav Gašić održao je u utorak konferenciju za novinare kojoj je prisustvovao veliki broj predstavnika medija. On je pročitao kratku, unapred pripremljenu izjavu, a novinarima nije bilo omogućeno postavljanje pitanja. Ponovio je izvinjenje za uvredu na račun novinarke televizije B92, istakao da je svestan da u našem društvu mnogo slučajeva zlostavljanja žena i poručio da će njegova misija od sada biti da se protiv toga bori. Na pres konferenciji nije dozvoljeno novinarima da postavljaju pitanja, zbog čega je Udruženje novinara Srbije odmah reagovalo saopštenjem da je „ovakav postupak ministra Gašića samo nastavak neprihvatljivog odnosa prema novinarima“ i podsetio da konferencije za novinare služe kako bi novinari dobili odgovor na pitanja u vezi sa temom zbog koje je konferencija sazvana.

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je dan ranije da Gašić ne može da ostane ministar odbrane nakon što je uvredio novinarku TV B92, rekavši da „voli novinarke koje lako kleknu“.

Za sada nije jasno da li Gašić podnosi ostavku ili će biti smenjen.

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je na televiziji N1, da seksistički komentar ministra odbrane ne može da bude razlog, već samo povod za njegovu smenu. Ombudsman je objasnio da predsednik Vlade ne može da smeni ministra odbrane, već da to može samo Skupština, na predlog Vlade, ili da sam ministar podnese ostavku.

Janković je rekao da bi bilo dobro da incident koji se dogodio bude odskočna daska za pokretanje novog odnosa vlasti prema medijima, a usput i odnosa prema ženama u društvu, i ocenio da ako do toga ne dođe, onda od odlaksa Gašića sa funkcije minista neće biti prave koristi.

Na uvredu ministra odbrane upućenu novinarki na zadatku reagovala su esnafska udruženja i NUNS i UNS.

Više od stotinu novinara iz beogradskih redakcija okupilo se u ponedeljak uveče ispred zgrade Vlade Srbije, protestujući zbog odnosa države prema medijima. Predstavnici novinarskih udruženja i novinari, ukazali su da se nisu okupili samo zbog izjave i ispada ministra odbrane Bratislava Gašića, već da bi odbranili profesiju.

7354137915665cc34a6e12490001655_v4_bigZajednička poruka je da bi novinari trebalo da budu solidarni i da stanu u odbranu svoje profesije. Učesnici skupa su istakli da je ono što se videlo pred kamerama, kada je Gašić novinarki B92 rekao da „voli novinarke koje lako kleknu“ verovatno samo jedan mali deo prostakluka koji se mogu čuti iz usta državnih funkcionera. Okupljeni su podsetili i na uvrede koje su bile upućivane i pre ovog slučaja novinarki Olji Bećković.

Gašićevu smenu (ne ostavku) su zatražila oba novinarska udruženja i više medijskih kuća, a novinari su pozvani na bojkot njegovih aktivnosti sve dok ne napusti dužnost ministra odbrane

Inače, mediji podsećaju da je nekoliko puta tražena smena ministra odbrane. Najpre, zbog odgovornosti u padu helikoptera i pogibije posade u pokušaju spasavanja bebe iz Sandžaka, kada su prekršena mnoga pravila , kada je odbijao da pruži ombudsmanu informacije o incidentu vojne policije u slučaju prebijanja Andreja Vučića, premijerovog brata u vreme Parade ponosa. Kada je odbijao da ombudsmanu da na uvid informacije o nezakonitom prisluškivanju opozicionih stranaka i ljudi iz pravosuđa. Pamti se njegov gaf u vezi sa transrodnom majorkom Helenom koja ga je tužila za diskriminaciju. Takođe, javnost je obaveštena o sukobu interesa u vreme kada je bio gradonačelnik Kruševca i iz budžeta grada preusmerio 14.3 miliona dinara za TV koja je u vlasništvu njegove porodice.

Ipak, premijer Vučić za njega kaže da je jedan od najodanijih saradnika i prijatelja koji brine za njegov život, dodavši da nije doneo odluku o tome da Gašić više ne može da bude član Vlade zbog „napada i orkestrirane kampanje onih koji ćute na pljačke i nepoštenj drugih“ već zbog „politike pristojne, poštene i uspešne Srbije.“

 Foto: Medija centar Beograd, B92 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend