08. dec 2014.

Odžaci: Novinar kažnjen jer se zamerio čelnicima SNS

545147_radoslav-medic-foto-slobodan-miric_fRadoslav Medić, novinar lokalne radio-stanice, kažnjen je zbog izveštaja sa konferencije za štampu DS u kojem je preneo optužbe na račun naprednjaka i saradnje sa drugim medijima.

Iako ima još dve godine do penzije uručeno mu je rešenje da se premešta na slabije plaćeno mesto novinara reportera, a usmeno mu je saopšteno da mu se zabranjuje pisanje sa političkih skupova i zaprećeno otkazom ukoliko se ne bude pridržavao ovih naloga.

Medić kaže da je hajka na njega počela kada je sa konferencije za štampu koju je 2. septembra organizova OO DS preneo protivljenje demokrata da se „Hipol“ oslobodi plaćanja ekološke takse, što je oko dva miliona dinara godišnje.

Demokrate su tada saopštile da je ovaj benefit hemijskom preduzeću napravljen iz ličnog interesa Gorana Đakovića, predsednika SO, i Vlaska Grujičića, šefa odbrničke gruše SNS, čije su supruge zaposlene u toj firmi.

– Nakon toga su konferenciju za štampu održali naprednjaci da bi odgovorili na kritike DS, sa koje sam takođe izveštavao.

Lukić je objasnio je da su tekstovi vezani za ukidanje ekološke takse „bili neuravnoteženi i pristrasni u korist DS i štetni za SNS“ i potvrdio da se mera odnosi i na „Medićevo pisanje u lokalnim novinama“.

– Međutim, već sledećeg dana moj izveštaj sa te konferencije je skinut sa sajta Radio Odžaka, što se prvi put desilo otkako sajt postoji – objasnio je Medić.

Nakon mesec dana Zoran Lukić, direktor tog radija, pozvao je Medića na razgovor i saopštio mu da je kažnjen, ne krijući da to radi po nalogu pojedinaca.

– Interesantno je da je sadašnji direktor Radio Odžaka Zoran Lukić pre nekoliko godina, dok je bio direktor kao kadar SRS, takođe radio i za novine, ali ga niko zbog toga nije sankcionisao – ističe Medić.

Zoran Lukić, direktor Radio Odžaka, rekao je za „Blic“ da je opominjao Medića, ali da on nije sklon dogovorima i da je zbog toga morao da posegne za disciplinskom merom.

Lukić je objasnio je da su tekstovi vezani za ukidanje ekološke takse „bili neuravnoteženi i pristrasni u korist DS i štetni za SNS“ i potvrdio da se mera odnosi i na „Medićevo pisanje u lokalnim novinama“.

Anketa: Kako zaustaviti bahate moćnike?

545148_anketa--stevan-miler_tOsuda
Osuđujem bez dvoumljenja napad na kolegu Medića, jer se to mora kvalifikovati kao napad na slobodu medija. Ako se tome kao društvo ne odupremo, još jednom ćemo biti na početku – tvrdi Stevan Miler, novinar.

545150_anketa-radisa-milic_tOdbrana
Pojedinci hoće moć i vlast, da sude i aboliraju, da budu institucije. Zar ne prepoznajemo onu mudrost Svetog Save da je kamenje svezano, a psi pušteni. Građani se moraju braniti – ističe Radiša Milić, Udruženje „Narodna inicijativa“.

545149_anketa-branko-delic_tJavnost
Ovde se svi poznajemo. Znam čitav slučaj i poznajem Medića kao izuzetno odgovornog i poštenog čoveka. Javnost mora da mu pomogne jer on ne pripada nikakvoj partiji i tim mu je gore – kategoričan je Branko Delić, radnik.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend