03. jul 2014.

OEBS: Sloboda izražavanja ključna za razvoj demokratije

OEBSSloboda izražavanja je osnova demokratije i članice OEBS-a moraju da rade na njenom unapređenju, ocenjeno je na početku dvodnevnog zasedanja OEBS-a o ljudskim pravima u Beču.

Sastanak, u organizaciji Švajcarske kao predsedavajuće organizacije, predstavnice za slobodu medija i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, ove godine okupio je predstavnike vlada i civilnog drustva iz 57 zemalja članica OEBS-a, saopštila je ova organizacija.

Glavna tema skupa su prava i odgovornosti koje proističu iz prava na slobodu izražavanja, a u njegovom radu učestvuje visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj.

Ona je poručila da uskraćivanje prava na slobodu izražavanja i mišljenje podriva razvoj i poštovanje svih drugih osnovnih prava, uključujući građanska, kulturna, ekonomska, društvena i politička prava, kao i pravo na razvoj.

Predsedavajući stalnog saveta OEBS-a ambasador Tomas Greminger istakao je da je sloboda izražavanja ključna za svako demokratsko društvo.

Mogućnost otvorene diskusije o osetljivim pitanjima, izražavanje kritičkih stavova ili postavljanje neprijatnih pitanja za vladajuće političke partije osnovni su aspekti slobode izražavanja

„Mogućnost otvorene diskusije o osetljivim pitanjima, izražavanje kritičkih stavova ili postavljanje neprijatnih pitanja za vladajuće političke partije osnovni su aspekti slobode izražavanja“, rekao je Greminger i dodao da to čini osnovnu razliku između pluralističkog demokratskog društva i totalitarnog ili diktatorskog režima,

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović je ocenila da je nedostatak političke volje glavna prepreka za potpunu primenu principa OEBS-a.

„Pitanje je da li su članice OEBS-a postigle napredak od osnivanja ove organizacije 1975. godine da osiguraju slobodno izražavanje mišljenja – bez straha ili posledica“, zapitala je ona.

„Neki značajni koraci su preduzeti, ali smatram da se svi slažemo da smo u mnogim članicama OEBS-a više svetlosnih godina daleko od života u društvima u kojima su ti plemeniti principi deo ljudske svakodnevice. To mora da se promeni“, poručila je Mijatovićeva.

Za originalni tekst na sajtu RTS-a kliknite ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend