23. jun 2016.

Olja Bećković: Kecman zna odgovore, ali se boji da priča

bg-olja-beckovic-clf-230616.Still002_n1Gostujuću u Novom danu, novinarka Olja Bećković kaže da je malo falilo da obavi intervju sa smenjenim načelnikom beogradske Uprave kriminalističke policije Draganom Kecmanom, da joj je rekao da zna odgovore na njena pitanja i da želi da bude iskren, ali da se boji

Smenjeni načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije Dragan Kecman negirao je da je smenjen zbog rušenja objekata u Savamali i dodao da ne zna razlog svoje smene jer stanje bezbednosti nikada nije bilo bolje nego u poslednjih godinu dana. Kaže da je njegov „nametnuti zamenik“ često vodio istrage po direktivi vrha MUP-a.

„Stanje bezbednosti i rezultati rada Uprave kriminalističke policije Beograd nikada nisu bili bolji, nego u poslednjih godinu dana. O tome govori statistika. Ne znam zašto sam razrešen. To je na vama novinarima da utvrdite„, naveo je Kecman u pismu.

„Ja sam pre nedelju dana,  kada je objavljeno pismo, uspela da nađem telefon Kecmana, poslala mu poruku i pitala da li želi da napravimo intervju. On je rekao može“, kaže Olja Bećković.

Ona zatim objašnjava da je Kecman u tom trenutku bio u nekom mestu udaljenom od Beograda, ali je pristao da dođu fotoreporteri koji će ga slikati.

„Pristao je i da fotografi dođu i da ga slikaju, i da mu ja pošaljem pitanja mejlom. Poslala sam 30 pitanja, i on je ujutru odgovorio da je video sva pitanja, da su jako ozbiljna i zna odgovore, i ako meni odgovora da želi da odgovara iskreno, ali da se boji ukoliko odgovori na ta pitanja…Stekla sam utisak da se boji za svoj život i svoje porodice“, rekla je Bećković.

Bećković je rekla da ju je zamolio da traži od Biroa za medije MUP-a zvaničnu dozvolu da obave intervju. Bećković kaže da su oni tražili tu dozvolu, ali odgovor od MUP-a nisu dobili.

„Nisu ništa odgovorili, ali ne samo to. Nego ministar, pošto njemu ne treba dozvola, on šeta gradom i priča svoju verziju zašto je Kecman smenjen, dok vrlo dobro zna da ima zahtev u svojim telefonima da čujemo i drugu stranu“, kaže Bećković.

Ona kaže da je sigurna da bi Kecman imao šta da kaže.

„Ali Kecman bi ostao bez posla, a Stefanović ne samo da neće ostati bez posla, nego će ostati tu nagrađen za to što nas sve ignoriše“, kaže Bećković.

„Protesti zbog dnevnog bezobrazluka“

Odgovarajući na pitanje da li je kulturna elita „utihla“, Bećković kaže da za to postoji razlog.

„Kad vama načelnik kriminalističke policije nagovesti da ne želi da govori i odgovara, zamislite koliko je to dokaz da ona elita koja govori nije normalna. Šta vi izigravate ako načelnik kriminalističke policije ne sme da priča? Ne zaneram toj eliti ništa“, kaže Bećković.

Bećković kaže da su je oduševili mladi ljudi koje je srela na protestima zbog Savamale.

„Taj svet je ravnodušan prema nama, toj nekako šatro eliti. Oni nas tako ne tretiraju, i ne interesuje ih. Izgledaju kao mi nekada, nisu depresivni“, kaže Bećković.

Ona dodaje da taj protest nije instruiran, već je potaknut „dnevnim bezobrazlukom“ vlasti, koja izaziva nove odgovore.

Bećković kaže da je premijerov hobi praćenje tiraža, a da je NIN preskočio „granicu njegove tolerancije“.

„Nema problema dok nemaš uticaj u tim brojkama, stužiš da budes ilustracija da cenzure nema. Ako se to prekorači…“, kaže Olja Bećković.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

1 komentar za: “Olja Bećković: Kecman zna odgovore, ali se boji da priča

  1. Strani Placenik

    I sta sad?

    23. јун 2016. at 20:55

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend