13. okt 2014.

Olja vodila „Utisak nedelje“ ispred B92: Stvari su otišle u mnogo lošem pravcu!

„Ovoga nikad nije bilo, ni devedesetih. Moj utisak je da smo uzalud ovde večeras.“ Ovim rečima Olja Bečković se obratila građanima, a bilo ih je više od 500, koji su došli da podrže voditeljku koja je svoju legendarnu emisiju „Utisak nedelje“ sinoć vodila na otvorenom ispred Televizije B92.

Na protestu koji je trajao više od dva i po sata, voditeljka je pričala sa okupljenim predstavnicima medija i mnogobrojnim građanima.

– Ovoga nikad nije bilo, čak ni devedesetih godina. Hvala vam svima što ste došli, ali moj utisak je da smo mi ovde uzalud – rekla je Olja okupljenim građanima.

– Nisam uzalud radila, ali uzalud stojimo ovde i mislim da su stvari otišle u mnogo lošem pravcu. Čekam da vlasnici ispoštuju ugovor i čekam da vam se obratim u nedelju, ne ovde ispred, nego iz svog studija. Neke nedelje – rekla je Bećković okupljenim novinarima.

„Utisku“ je prisustvovalo mnogo javnih ličnosti, pa su tako da podrže Olju došli Borka Pavićević, Sonja Biserko, Boško Jakšić, Stevan Pavićević, Sergej Trifunović i drugi. Tu su bili i brojni opozioni političari: Dragan Šutanovac, Saša Radulović, Zoran Živković, Bojan Pajtić, Borko Stefanović, Marko Đurišić…

Boško Obradović iz NUNS-a je kazao: „Ovo i buduća ovakva okupljanja su poruka javnosti, Vladi, svima koji donose odluke u vezi s ukidanjem emisija. Stezanje obruča u javnom mnjenju i medijima nije put u Evropsku uniju.

Ukoliko Srbija želi da se pridruži evropskoj porodici, mora da učuini značajne pomake u slobodi izražavanje, potrebno je što više emisija poput ‘Utiska’ koje neguju kritičko mišljenje.

Nažalost, reakcije premijera Vučića i njegovog okruženja ne daju nam razlog da budemo optimisti, ali na nama je da pokažemo da bez slobodnih medija i kritičkog mišljenja nema ni države ni društva ni puta u Evropu.“

Među okupljenima bio je i čuveni Koraks koji je rekao da je tu „iz principijenih razloga“.

Naš veliki pesnik, otac Olje Bećković, Matija Bećković rekao je: “Jedan indijski pesnik u 21. veku pre nove ere napisao je: ‘Nema veće sreće na ovome svetu nego kad se otac divi svom detetu, dok mu kapu skidaš i dok mu se klanjaš, osećaš kako i sam uskrsavaš’.“

Na štandu pored ulaza potpisivao se „Proglas o medijskim slobodama u Srbiji“, a skup je obezbeđivalo oko 20 policajaca.

Oklupljeni građani su nosili transparente sa sloganima „Priča se da postoji i ovaj čovek“ uz sliku ministra kulture Ivana Tasovca, i „Ovo je moj dečko“ uz sliku Vojislava Šešelja.

„Utisak nedelje“, politička emisija Olje Bećković, koja se posle 20 godina više ne prikazuje na TV, večeras se odvijala na otvorenom, ispred zgrade RTV B92 na Bulevaru Zorana Đinđića 64, na Novom Beogradu.

Kako je saopšteno iz Produkcijske grupe „Mreža“, tema sinoćne emisije, koja je počela nešto posle 21 sat, bila je: Kome treba „UTISAK“?

„Da li privatizacija i poslovni interesi dozvoljaju ultimatume? Ima li cenzure? Da li je za otpor dovoljna pojedinačna hrabrost ili se moramo uključiti svi? Da li sudbina ‘Utiska’ zavisi i od vas? O ovim i drugim temama razgovaramo ove nedelje“, navodi se u ovom pozivu na protest.

Odlukom menadžmenta B92, emisija „Utisak nedelje“ više se ne emituje na nacionalnoj frekvenciji ove TV.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend