23. maj 2015.

Ombudsman i poverenik apeluju na poštovanje privatnosti

Sabic-Jankovic_Poverenik-Zastitnik-3Zaštitnik građana Saša Janković i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić apelovali su danas da se pri izveštavanju o životima građana, čak i kada se radi o javnim ličnostima, mnogo više pažnje povede o privatnosti i elementarnoj taktičnosti, kao elementima ljudskog dostojanstva

„Način na koji je u javnost plasirana vest o odlasku poznatog glumca Dragana Nikolića u bolnicu, ne samo da je protivan obavezi čuvanja tajnosti podataka o zdravstvenom stanju, već je naneo nepotrebno i neprimereno uznemirenje njegovoj porodici, koja se obratila zaštitniku i povereniku“, navodi se u saopštenju Jankovića i Šabića.

Janković i Šabić podsetili su na obavezu svih zaposlenih u zdravstvenim institucijama da zaštite pravo na privatnost pacijenta i porodice.

Dva nezavisna kontrolna organa ukazali su i da kodeks novinarske profesije striktno propisuje poštovanje ljudskog dostojanstva i pažljiv i profesionalan, odgovoran odnos prema ljudima.

„Odgovorno bi trebalo da se ponašaju i građani koji na društvenim mrežama prenose različite informacije, uključujući i one sa potencijalno uznemirujućim sadržajem. Poštovanje dostojanstva ličnosti nije samo obaveza koja proizlazi iz kodeksa neke profesije, nego i opšte načelo svakog društva koje poštuje prava građana“, pišu Janković i Šabić u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend