04. maj 2015.

Ombudsman: Slobodni mediji su interes građana

vojvoombudsmanVojvođanski zaštitnik građana – ombudsman zainteresovan je da se granice slobode medija u društvu šire i da se novinarima pruži efikasna zaštita uvek kada su izloženi pritiscima, jer su slobodni mediji interes građana, saopštila je danas ta institucija.

„Štiteći novinare, štiti se i pravo građana na pravovremeno, pouzdano i objektivno informisanje. Bez takvog informisanja građani lako postaju žrtve manipulacije, a vlast, lišena kritike, klizi u autoritarizam”, saopštio je Pokrajinski ombudsman uoči Svetskog dana slobode medija, 3. maja.

Pokrajinski zaštitnik građana zahteva od Vlade da stvori uslove da bi novinari i mediji slobodno i bez straha ispunjavali svoje obaveze prema građanima.

„U suprotnom, razne vrste pritisaka i zabrinjavajuće prisustvo cenzure i autocenzure u potpunosti će obesmisliti funkciju medija, a kritički govor o problemima društva će biti zamenjen neumerenim pohvalama vlasti”, piše u saopštenju.

Ombudsman podseća da po istraživanju Udruženja novinara Srbije, 48 odsto ispitanih novinara u Srbiji smatra da njihove kolege povremeno pribegavaju autocenzuri, a 29 odsto smatra da to čine u velikoj meri.

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 1993. godine, 3. maj je proglašen Svetskim danom slobode medija.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend