04. maj 2015.

Ombudsman: Slobodni mediji su interes građana

vojvoombudsmanVojvođanski zaštitnik građana – ombudsman zainteresovan je da se granice slobode medija u društvu šire i da se novinarima pruži efikasna zaštita uvek kada su izloženi pritiscima, jer su slobodni mediji interes građana, saopštila je danas ta institucija.

„Štiteći novinare, štiti se i pravo građana na pravovremeno, pouzdano i objektivno informisanje. Bez takvog informisanja građani lako postaju žrtve manipulacije, a vlast, lišena kritike, klizi u autoritarizam”, saopštio je Pokrajinski ombudsman uoči Svetskog dana slobode medija, 3. maja.

Pokrajinski zaštitnik građana zahteva od Vlade da stvori uslove da bi novinari i mediji slobodno i bez straha ispunjavali svoje obaveze prema građanima.

„U suprotnom, razne vrste pritisaka i zabrinjavajuće prisustvo cenzure i autocenzure u potpunosti će obesmisliti funkciju medija, a kritički govor o problemima društva će biti zamenjen neumerenim pohvalama vlasti”, piše u saopštenju.

Ombudsman podseća da po istraživanju Udruženja novinara Srbije, 48 odsto ispitanih novinara u Srbiji smatra da njihove kolege povremeno pribegavaju autocenzuri, a 29 odsto smatra da to čine u velikoj meri.

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 1993. godine, 3. maj je proglašen Svetskim danom slobode medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend