04. maj 2015.

Tišina samo na B92, RTS i Studiju B

20316142715545f369880f8541247315_640x427Akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“ povodom Svetskog dana slobode medija odazvali su se B92, RTS i Studio B.

Oni su prekinuli emitovanje programa između 11.55 i 12 sati.

Radio televizija Vojvodine, kao i emiteri koji imaju nacionalnu Prva, Pink i Heppy emitovale su redovan program.

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvali su novinare i medijske radnike da od 11.55 do 12 prekinu program u elektronskim medijima, pročitaju Proglas ili ga objave na ekranima, a da u onlajn i štampanim medijima objave Proglas.

U svom proglasu Udruženje novinara Srbije je navelo:

Sloboda medija u Srbiji je ugrožena jer novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju. Pad Srbije na svetskim rang listama medijskih sloboda nije samo posledica materijalnog položaja novinara, nego i nastavljanja prakse vlasti i političara da koriste medije za političke obračune.

Zato i ove godine, na Svetski dan slobode medija, moramo ponoviti da nema slobodnog novinarstva u uslovima bede, korupcije i straha od vlasti.

Godina za nama, između dva 3. maja, izbacila je na medijsku površinu surovu činjenicu da slobodi medija ne preti opasnost samo od vlasti nego i anonimnih čuvara privatnog kapitala. Tako je ugašena kultna politička emisija „Utisak nedelje“, bez obzira na gledanost, apele građana, kolega i uglednih ličnosti.

Vlade su obećavale, a nisu održale reč da će istražiti sve sporne privatizacije, uključujući i privatizaciju medija („Večernjih novosti“ i „Politike“).

Vlast smatra da je rešila probleme u medijskoj sferi time što je usvojila medijske zakone. Iako je njima obezbeđeno povlačenje države iz medija i prozračnost državnog finansiranja medija, i dalje nije vidljiva novčana pomoć koju dobijaju od stranih i domaćih donatora, zbog čega, između ostalog, UNS nije podržao zakone.

Zakonom o javnom informisanju i medijima nije propisana obaveza finansiranja medija iz budžeta lokalnih samouprava, niti minimum izdvajanja za medije, pa četvrtina opština ove godine neće izdvojiti ni dinar za projektno sufinansiranje medija.

Zakonom o javnom informisanju i medijima propisan je kraći rok za povlačenje države iz medija, odnosno njihovu privatizaciju u odnosu na ostala preduzeća, čime se dovodi u pitanje mogućnost da zaposleni u medijima uopšte dobiju novac za otpremnine.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zahteva:

– Da Vlada, zato što je predložila kraći rok za privatizaciju medija od ostalih preduzeća, obezbedi novac i Ministarstvu za rad naloži da prioritet imaju zahtevi za otpremnine u medijima koji treba da budu privatizovani.

– Da Vlada, ukoliko ne sprovede privatizaciju medija do kraja juna, omogući zaposlenima da bez odlaganja postanu vlasnici svojih medija, u skladu sa Zakonom.

– Da lokalne samouprave u budžetima za iduću godinu obezbede najmanje dva odsto za projektno sufinansiranje lokalnih medija.

– Da Vlada pokrene postupak za izmene Zakona o javnom informisanju i medijima kako bi funkcioneri i lokalne samouprave, pod pretnjom novčane kazne, bili obavezni da izdvoje novac za projektno sufinansiranje medija.

– Da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine najzad počne da radi svoj posao i kada su u pitanju 39 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, na Kosovu i Metohiji i tokom NATO agresije, umesto što godinama bez rezultata, po prijavi NUNS-a, istražuje odgovornost više od 50 novinara osumnjičenih za pripremu i organizovanje ratnih zločina i genocida.

UNS podržava i visoko ceni rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i njene napore da se pronađu ubice naših kolega Slavka Ćuruvije i Milana Pantića i rasvetle okolnosti smrti Dade Vujasinović.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je u svom proglasu navelo:

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljem unižavanju profesije i učinimo sve kako bi unapredili ugled novinarstva i vratili poverenje građana. Uloga i cilj medijskih poslenika mora biti slobodno i odgovorno informisanje i stvaranje kritičke javnosti u društvu, a ne ispunjavanje želja političkih i ekonomskih moćnika.

Vlast i država su dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede uslove za slobodan rad, bez pritisaka i cenzure. Novo medijsko zakonodavstvo mora zaživeti kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodna i fer utakmicu na medijskom tržištu.

O stanju medijskih sloboda u Srbiji najbolje govori sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca. U prošloj godini, stotine medijskih radnika ostalo je bez radnog mesta, a hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, isplaćuju se ponižavajuće niske zarade.

Prema izveštaju organizacije Reporteri bez granica (RSF) za 2014. godinu, na svetskoj listi po slobodi medija Srbija se nalazi na 67. mestu od ukupno 180 zemalja. Vlast u Srbiji guši kritičko izveštavanje, dok se različitim, posebno finansijskim pritiscima, narušava nezavisnost uređivačke politika medija. Razvoj medijske situacije ne vodi ka željenom, evropskom cilju. Da bi se stvari popravile, potreban je stalni pritisak javnosti, ali i spremnost civilnog društva i novinara da se neprekidno bore za slobodu medija, ukazuje RSF.

Prema najnovijim podacima Međunarodne federacije novinare (IFJ), od početka 2015. godine u svetu su ubijena 44 novinara. Ukuzujući na “sramotne neuspehe vlada da krivično gone ubice”, IFJ poziva ljude širom planete da nedelju 3. maja posveti sećanju na ubijene novinara.

Zaštitnik gradjana Saša Janković izjavio je da se Srbija ne može podičiti stanjem slobode medija, niti ekonomskim položajem novinara.

„Svetski dan slobode medija ove godine obeležavamo sa ugušenim osećajem zadovoljstva, jer je donošenje novih medijskih zakona ostalo u senci tabloidizacije države i nastavka pritisaka na nezavisne medije i novinare“, ocenio je Janković.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić poručio je povodom Svetskog dana slobode medija da država i društvo treba da što pre pronadju odgovore na otvorena pitanja, poput finansiranja medija, njihovog vlasništva i sve učestalije tabloidizacije.

Ministarstvo kulture: Bezrezervna podrška slobodi medija

Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je danas bezrezervnu podršku slobodi medija, ističući da se snažno protivi svim oblicima pretnji, pritisaka i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskim kampanjama diskreditacije i ugrožavanja ljudskih prava, koja su ključna za opstanak i razvoj demokratije.

Čestitajući medijskim poslenicima 3. maj, Svetski dan slobode medija, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je istakao da je „odlika svakog, pa i najrazvijenijeg demokratskog društva, da se uvek, iznova i bez prestanka bori za slobodu medija, ali i za visoke standarde profesionalnog, odgovornog i nepristrasnog novinarstva“.

„Suština borbe za slobodu medija nije samo strukovna ili zakonska, jer slobodni i kvalitetni mediji pospešuju društveni dijalog, prihvatanje različitosti i uvažavanje tudjeg mišljenja“, naveo je Tasovac.

Zato je, dodao je, borba za slobodne i kvalitetne medije istovremeno i borba za otvorenije, tolerantnije i uspešnije društvo.

U saopštenju se dodaje i da Ministarstvo kulture i informisanja i Vlada Srbije čvrstvo podržavaju principe i standarde slobode medija i izražavanja, koje su Generalna skupština Ujedinjenih nacija, Evropska unija, Savet Evrope i OEBS strateškim dokumentima i konvencijama uvrstili medju svoje priroritete.

U saopštenju Ministarstva podseća se da Srbija Svetski dan slobode medija ove godine dočekuje sa novim medijskim zakonodavnim okvirom, čija se primena, dodaje se, može uspešno sprovesti isključivo u sinergiji sa proaktivnim stavom vlasnika medija, urednika i novinara.

Ministarstvo je istaklo da je u novim okolnostima odgovornost struke za poštovanje javnog interesa u medijima znatno uvećana, s obzirom na to da se država uskoro povlači iz vlasničke strukture svih medija čiji je osnivač.

Uporedo sa obavezama koje u tom procesu ima država, uspešno sprovodjenje medijskih zakona je, kako se navodi, nemoguće bez doprinosa medija i novinara, od kojih se očekuje da se striktno pridržavaju profesionalnih i etičkih kodeksa i razvijaju samoregulatorne mehanizme.

Ministarstvo kulture i informisanja insistira i da se istraže svi nerasvetljeni slučajevi pretnji, napada i ubistva novinara u Srbiji i njihovi počinioci privedu pravdi.

Istovremeno, Ministarstvo se pridružilo izrazima saučešća medjunarodnih institucija, organizacija, medijskih udruženja i ascocijacija, zbog gubitka života velikog broja novinara širom sveta u proteklih godinu dana.

„Ukoliko država, vlasnici medija, urednici i novinari, svesni prvorazrednog značaja slobode medija, budu dosledno i odgovorno istrajali na svojim pravima i obavezama, Ministarstvo kulture i informisanja je uvereno da će u Srbiji naredni Svetski dan slobode medija biti dočekan sa znatno boljom atmosferom i rezultatima“, zaključuje se u saopštenju.

Produžiti rok za privatizaciju, pronaći ubice

Novinari Pomoravskog okruga danas su u Jagodini, na glavnom gradskom trgu, obeležili Svetski dan slobode medija, zahtevajući bolji ekonomski položaj medija i bezbednost novinara, produženje privatizacije medija do kraja godine.

Oni su, i ovog puta, podsetili državne organe da ni posle 14 godina nije otkriven ubica a ni nalagodavci ubistva jagodinskog novinara Milana Pantića a ni drugih srpskih novinara koji su ubijeni radeći svoj posao.

„Šta još reći, šta poručiti državi a da nismo rekli i poručili poslednjih 14 godina kada je u pitanju Pantić, Slavko Churuvija i Dada Vujasinović“, rekao je predsednik Kluba novinara Pomoravlja Dušan Anicić.

Sve dok se ne rasvetle zločini, ubistva novinara i medijskih radnika, sloboda medija u Srbiji će i dalje biti ugrožena, poručili su novinari sa trga, kojima se pridružio i jedan broj građana, kulturnih i javnih radnika Jagodine.

Direktor JIP „Novi put“ u Jagodini Ljubiša Vujić podsetio je na veoma tešku i neizvesnu situaciju u regionalnim i lokalnim mediji, i istakao da zaposleni u lokalnim i regionlanim medijima čiji su osnivači lokalne samouprave, zahtevaju od Skupštine Srbije, Vlade i Ministarstva kulture i informisanja „produženje roka za privatizaciju medija do 31. decembra“.

To je u skladu sa rokom za ostale privredne subjekte u procesu vlasničke transformacije, dodao je on i cenio da je nemoguće uspešno i kvalitetno pripremiti medije za privatizaciju do 1. jula.

Novinari i redakcije dele sudbinu zemlje, ekonomsku krizu, ocenili su novinari Pomoravlja i upozorili na težak položaj novinara i medija, možda najteži u istoriji novinarstva na ovim prostorima, pre svega ponižavajuće niske plate, gašenje medija, finansiranje od strane opština na kašicice…

Tranzicija i privatizacija ugasila je, u ovom delu Srbije, brojne medije pa čak i one sa zavidnom reputacijom i tradicijom i mnoge novinare ostavila bez posla a njihove porodice bez egzistencije. Mnoge medijske kuće kupljene su radi „placa“, bez namere gazda da se bave informisanjem i zato su ih brzo ugasili…

Oni su ukazali i na primetnu autocenzuru u medijima, ali i da je sve manje istraživačkog novinarstva, „što je očit signal i znak straha kod novinara i medija“ ali i sve više zapošljavanja u medijima „po političkoj liniji“. Da su mediji ekonomski jaki svega ovoga nebi bilo.

I sada se pokušava tzv. „izlaskom države iz medija“ ugasiti i ovo malo preostalih regionalnih i lokalnih medijskih ustanova. Nažalost, iza ovih stavova stoje i neka naša cehovska udruženja, poručili su novinari regionalnih glasila Pomoravlja.

„Niko pametan nema ništa protiv toga, ali pre treba da se iznađe adekvatna zamena za državu“, rečeno je na skupu.

Na skupu, koga je organizovao Klub novinara Pomoravlja u Jagodini, je pročitan „Proglas“ Udruženja novinara Srbije, uz podsećanje na ocenu Američke nevladine organizacije Fridom haus i Reporteri bez granica, da je Srbija, „kada se radi o slobodi medija jedna od zemalja koja je zabeležila najveći pad u 2014. godini, u odnosu na godinu pre. Rangirana je na 80 mestu od 199 zemalja sveta“.

Skupu su prisustovali novinari zaposleni u redakcijama Pomoravlja i dopisnici državnih medija iz ovog dela Srbije.

Nova stranka: Zastrašujuće stanje medijskih sloboda

Nova stranka (NS) danas je, povodom Svetskog dana slobode medija, ocenila „zastrašujućim“ stanje medijskih sloboda u Srbiji.

Najnoviji izveštaj „Fridom hausa tek je jedan u nizu koji svedoči o zastrašujućem stanju medijskih sloboda u Srbiji“, navodi se u saopštenju NS i dodaje da se u tom izveštaju između ostalog, navodi da je Srbija u toj oblasti jedna od zemalja koja je zabeležila najveći pad u 2014. u odnosu na prethodnu godinu, kao i da je vlada „pokušavala da ograniči izveštavanje o prošlogodišnjim poplavama i usmerila povećanu neprijateljsku retoriku i uznemiravanje na nezavisne novinare“.

„Mediji u Srbiji se mahom nalaze u zatočeništvu Aleksandra Vučića, koji direktnim pritiscima, finansijskim ucenama i podmetanjem besramnih laži umesto informacija preti da trajno obesmisli pravo na slobodu javne reči, a time i uruši javnost u celini“, tvrdi NS.

Relevantne analize ukazuju i na netransparentnost vlasništva u medijima i njihovog finansiranja, a ekonomska zavisnost direktno ih stavlja u ulogu privatnog servisa političkih i ekonomskih oligarha, saopštava NS i dodaje da se „medijska sfera zagađuje kvazi novinarima dresiranim za beskrupulozno blaćenje neistomišljenika i vođenje tabloidnih kampanja umesto istinitog i kritičkog izveštavanja“.

Posledično, uz nekolicinu časnih izuzetaka, dobijamo podaničko, režimski dirigovano „novinarstvo“.

U saopštenju se ukazuje i da naslovne stranice štampanih medija postaju optužnice, kao i da, dok se“cinično tvrdi da cenzure nema, sa programa se uklanjaju najgledanije političke emisije, a nezavisni novinari progone.“

„U uslovima u kojima su novinari zastrašeni, poniženi i ucenjeni, izlišno je govoriti o razlici između cenzure i autocenzure. Vlast, koja se izdaje za demokratsku, dužna je da omogući uslove za slobodno i odgovorno izveštavanje. U suprotnom, Srbija je na dobrom putu da izgubi prostor građanske slobode koji je teškom mukom osvojila pre 15 godina“, ocenila je Nova stranka.

Bez slobodnih medija nema slobodnog društva

Socijaldemokratska stranka poručila je danas, na Svetski dan slobode medija, da je borba za slobodu medija temelj borbe za slobodu celokupnog društva i svakog njegovog pojedinca.

„Nažalost, medijska situacija sa kojom se danas suočavamo u Srbiji svedoči ne samo o alarmantnoj situaciji u pogledu slobode medija, već i o niskom stepenu demokratičnosti i slobode našeg društva“, piše u saopštenju ove stranke.

Naše društvo ne može napredovati ni u jednoj oblasti, piše u saopštenju, ukoliko je sloboda medija limitirana cenzurom, autocenzurom i ukoliko se javno mnjenje oblikuje tabloidima koji su usmereni na kriminalizaciju i satanizaciju pojedinaca.

„Najoštrije osuđujemo nasilje nad medijskim radnicima i pretnje i ucene kojima su izloženi oni koji svoj posao obavljaju profesionalno, odgovorno i u skladu sa etičkim kodeksom“, navedeno je u saopštenju.

Socijaldemokratska stranka podržava, kako piše, borbu novinara koji u takvim okolnostima odolevaju političkim i finansijskim pritiscima i imaju hrabrosti da nastave borbu za povratak ugleda novinarske profesije u Srbiji.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend