20. maj 2015.

Omerović: Izveštaj poverenika precizan i jasan

omerovic-mehoIzveštaj poverenika o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti za 2014. godinu je precizan i jasan i daje realno stanje i rešenja, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović

Izveštaj poverenika o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti za 2014. godinu je precizan i jasan i daje realno stanje i rešenja, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović.

„Izveštaj daje jasnu poziciju, pregledno, realno stanje i na nama je da iz njega i preporuka poverenika uradimo što je moguće kvalitetnije zaključke koji će da obavezuju sve one na koje se odnose“, rekao je Omerović na sednici Odbora, gde je razmatran izveštaj poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića.

Kako je naveo, iz izveštaja se može stvoriti jasna, rentgenska, precizna slika koje su to institucije gde ima najviše problema u vršenju i poštovanju zakona.

Navodeći da se u izveštaju „golim okom“ može videti koje su to organizacije koje su radile nešto što nije u skladu sa zakonom, Omerović je upozorio da taj dokument pokazuje da imamo veliki broj žalbi iz dva zakona.

„To, sa jedne strane, govori o poverenju u instituciju poverenika, ali sa druge i o propustima u radu onih organa i institucija na koje se zakon odnosi“,  rekao je Omerović.

On je ocenio i da je indikativno da imamo institucije sistema koje podležu pod te zakone, a da ih ne razumeju dovoljno.

Kako kaže, sama činjenica da se povereniku žale i institucije sistema i ministarstva protiv onih koji su takođe u sistemu javne vlasti je paradoksalna.

Poverenik Rodoljub Šabić upoznao je članove odbora sa izveštajem navodeći da se moraju otvoriti pitanja za izmene i dopune oba zakona, kao i da zabrinjava činjenica da se iz godine u godinu povećava broj žalbi toj instituciji.

On je obijasnio da je  totalno dijemetralno suprotna ocena za stanje u te dve oblasti.

„U oblasti slobode pristupu informacijama od javnog značaja evidentno imamo jednu uzlaznu putanju i pozitivan proces, ali problema ima još uvek mnogo i za to je najbolji pokazatelj ogroman, zabrinjavajući broj žalbi“, rekao je Šabić.

Problem je, kako kaže, što neke stvari koje su odavno uočene i na koje je poverenik godinama ukazivao jednostavno nisu apsolvirane.

Prema njegovim rečima, najbolji podatak da se dešava nešto dobro je da broj žalbi počne da pada.

Kada je reč o zaštiti podataka o ličnosti, Šabić je rekao da je stanje u toj oblasti krajnje zabrinjavajuće, a da posebno brine to što imamo takve propuste koji se ničim ne mogu objasniti.

„I tu statistka pokazuje veliki porast aktivnosti poverenika“, rekao je Šabić dodajući da je neophodno da se prepozna kakav je problem.

Kako kaže, to je ozbljan društveni zadatak koji zahteva strateški pristup.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend