11. maj 2016.

Oriana Ivković Novokmet dobila otkaz dan nakon objave teksta o Karamarku i Ani Šarić

INDEX neslužbeno doznaje kako je novinarka tportala Oriana Ivković Novokmet dobila otkaz, i to samo dan nakon objave teksta o Karamarku i Ani Šarić, pod naslovom „TVRTKA PARAVAN: Što spaja mađarsku nuklearku i HDZ-ovu rusku vezu?“

U jučer objavljenom članku, Ivković Novokmet pisala je i o HDZ-ovom ministru poduzetništva i obrta Darku Horvatu,koji je prošli tjedan u Sarajevu izjavio kako se Hrvatska treba uključiti u projekt nove mađarske nuklearne elektrane Paks.

U nastavku se dodaje kako je Horvatova izjava zanimljivija upravo zbog činjenice da Paks gradi ruski Rosatom, koji je u Hrvatskoj, kako navodi Ivković Novokmet, „po svemu sudeći imao paravan-tvrtku Migrit solarna energija za ulaganje u Finskoj. Direktorica Migrita Oksana Dvinskykh donatorica je HDZ-a, bivša poslovna suradnica i bliska prijateljica Ane Karamarko“, navodi se.

Rosatomov paravan

Ističe kako se u slučaju kompanije Migrit sumnjalo da se radi o Rosatomovom paravanu.

„Tvrtka Migrit solarna energija, bez iskustva u nuklearnoj energiji, s kapitalom od 21.000 kuna i jednim zaposlenim trebala je za 1,2 milijarde kuna kupiti udjel u finskoj tvrtki koja tamo gradi nuklearnu elektranu. Time bi glavnom izvođaču i vlasniku trećine udjela u projektu, ruskom Rosatomu, pomogla zadovoljiti finske vlasti koje su zahtijevale da 60 posto suvlasnika bude iz EU-a“, ističe, dodajući kako su na sve reagirale i finske vlasti te je tako finski ministar gospodarstva Oli Rehn za FT ustvrdio kako se „čini da iza hrvatske tvrtke stoje ruski financijeri“.

Usto, ističe se i kako je Ana Šarić bila savjetnica Migirt energije (tvrtke osnovane prije Migrit solarne energije) te kako je šef mađarskog ureda ruskog Rosatoma, Zalán Bács. kao predstavnik MOL-a bio i član uprave Ine, i to baš u isto vrijeme kada je u Upravi bio i MOL-ov konzultant Josip Petrović, glavni akter u novootkrivenoj aferi Karambol.


Autor: D. H.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend