30. okt 2015.

Petričiću nagrada za novinarsku hrabrost

FoNet-KIOSK-NAGRADAKarikaturisti i ilustratoru Dušanu Petričiću je u Beogradu uručena ovogodišnja nagrada za novinarsku hrabrost i etiku „Dušan Bogavac“

Zahvalivši na nagradi Petričić je rekao da njegove karikature imaju „autoterapijsko i terapijsko dejstvo“ i da su nastale u zapitanosti „kako smo se našli u situaciji u kojoj se nalazimo u ovom društvu“.

„Živimo u društvu sa toliko mnogo laži, obmana i istovremeno u društvu i sa medijima sa toliko malo istine i hrabrosti… Ne znam kako da objasnim tu enermno pogrešnu disproporciju“, rekao je on.

U obrazloženju žirija navodi se da je Petričić „simbol kreativne i angažovane vertikale naše duhovnosti, od Dositeja Obradovića, Jovana Sterije Popovića, Radoja Domanovića, Branislava Nušića… do Stanislava Vinavera, Duška Radovića i Danila Kiša“.

Članica žirija, novinarka Danica Vučinić rekla je u Medija centru da se u Petrčićevom opusu nalaze sećanja na najvrednije strane naše kulture i umetnosti.

Dobitnik posebne zahvalnice za afirmaciju etike i hrabrosti u srpskom novinarstvu i za doprinos očuvanju nagrade „Dušan Bogavac“ tokom proteklih 25 godina je novinar Radio Beograda 202 Filip Mladenović.

On je kazao da su svih šest režima koji su se smenjivali od osnivanja NUNS-a bili podjednako neblagonakloni prema tom udruženju.

Mladenović je rekao da je Srbiji potreban „trijumf znanja, ustanak dobrote i pobuna zdravog razuma“.

„Živela sloboda u mediji u Srbiji“, rekao je Mladenović.

Ove godine u užem izboru za nagradu „Dušan Bogavac“ bili su novinarke Tamara Grujić i Dragana Sotirovski, novinari Stevan Dojčinović i Dragoljub Petrović, kao i Centar za istraživačko novinarstvo. Žiri je radio u sastavu Danica Vučenić, Branka Bogavac, Predrag Blagojević i Vukašin Obradović.

 Foto: Fonet 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend