09. maj 2016.

Pismo grupe zaposlenih u „Večernjim novostima“: Šta se događa sa Novostima?

UNS je dobio pismo grupe zaposlenih u „Večernjim novostima“ koje prenosimo u celosti. Obaveštavamo javnost da se Kompanija Novosti, zbog nerešenog vlasničko pravnog statusa našla u izuzetno teškoj situaciji. Poslednjih desetak dana propali su pokušaji razgovora sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i nominalno većinskim vlasnikom Kompanije Novosti, Milanom Bekom

Vlada Srbije je, podsećamo, manjinski vlasnik Novosti (37 odsto akcija), a tri Bekove povezane firme imaju 62 odsto, dok upravljačka prava u Novostima i većinu u Nadzornom odboru ima Vlada Srbije na osnovu odluke od pre nekoliko godina, donete zbog neispunjenih zakonskih obaveza Milana Beka, u fazi preuzimanja Novosti.

Kolegijum „Večernjih novosti“ obratio se prošle nedelje predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, s molbom da hitno primi na razgovor delegaciju kolegijuma, u kojoj bi bili i čelni ljudi menadžmenta Novosti, kako bi se pronašlo rešenje sada već dramatičnih odnosa između Novosti i Štamparije Borba. Taj odnos opterećen je dugom Novosti koji iznosi nekoliko miliona evra, a napravljen je kada su na čelu Novosti bili Manojlo Vukotić, kao generalni direktor i Vladimir Gudurić, kao izvršni direktor koji su istovremeno rukovodili i Štamparijom Borba, s tim što je Gudurić i danas direktor Štamparije. Praktično, to znači da Gudurić traži od Novosti da plati stari dug koji je on napravio.

Svi poslovi realizovani u Štampariji Borba od dana kada je za generalnog direktora postavljen Ratko Dmitrović, pa do danas, plaćeni su do poslednjeg dinara. Čak i preplaćeni za nekoliko miliona.

Vučić nije reagovao na spomenuto pismo, što zaposleni u Novostima tumače kao znak da Vlada ne pokazuje ni minimum interesa za sudbinu skoro 400 zaposlenih u Kompaniji Novosti.

Inače, Vlada Srbije, u skladu sa obavezama preuzetim u Briselu, donela je početkom prošle godine odluku da izađe iz vlasničke strukture Novosti i za to utvrdila vremenski rok, 30. jun 2015. godine. Uskoro će godina dana od isteka tog roka, a Vlada Srbije je i dalje suvlasnik Novosti.

Presudnu ulogu u Nadzornom odboru Novosti vodi novinarka Tanja Vidojević, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Ona je i dalje član Nadzornog odbora uprkos odluci SNS-a donetoj još pre 18 meseci, da se eliminiše dvojnost funkcija članova te partije, što je evidentno u slučaju Tanje Vidojević.

Generalni direktor i glavni urednik Kompanije Novosti, Ratko Dmitrović, izneo je nekoliko puta u proteklih desetak meseci informaciju da Novosti, prvi put za poslednjih osam godina, posluju pozitivno (ne računajući spomenuti dug koji je predmet sudskog spora), a taj pozitivni bilans odnosi se na 2014. i 2015. godinu, što je vidljivo i na sajtu Novosti, odnosno APR-a. Dmitrović je na čelo Novosti došao u maju 2013. godine.

Pozivamo Vladu Srbije da hitno reši pravni status Kompanije Novosti!


Grupa zaposlenih u „Večernjim novostima“

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend