09. mar 2016.

Zaposleni u „Sportu“: Agonija se nastavlja, „Sport“ pretvoren u izborni štab

sport_logoZaposleni u dnevnom listu „Sport“ poslali su danas UNS-u pismo u kom ističu da se ionako težak položaj malobrojnih preostalih članova redakcije pogoršava, a da je sudbina najstarijeg sportskog lista neizvesna. Pismo prenosimo u celosti

Agonija u DSL „Sportu“ se nastavlja. Dok zaposleni u najstarijem dnevnom sportskom listu na Balkanu, prepušteni sami sebi, ali odlučni i hrabri, čekaju odgovore nadležnih, kojima su se obratili za pomoć za razrešenje dramatične situacije, svakodnevno doživljavaju nove udarce od strane poslodavca. Nedopustive i protivzakonite.

Već smo obavestili javnost, organe vlasti i premijera Aleksandra Vučića, o tome da poslodavac ne izmiruje većinu obaveza, na koje se obavezao kao potpisnik kupoprodajnog ugovora, kada je krajem leta 2015. od NID Kompanije Novosti kupio DSL “Sport“. S obzirom na to, spomenuti ugovor je već ništavan i neophodno je što pre da se ozvaniči njegovo poništenje, kako bi se „Sport“ vratio u pređašnje stanje i spasio potpuno nezaslužene kazne – a to je gašenje.

Naime, obelodanili smo većinu detalja prevare, koji se odnose na neisplaćene zarade, troškove prevoza, smanjeni broj dana godišnjeg odmora, pokušaj smanjenja iznosa plate već pre prve isplate, izigrane honorarne saradnike i dopisnike… I upozorili smo na ono najcrnje, što nam, nažalost, ozbiljno preti, a to je ukidanje novina, koje postoje 71 godinu.

Naša upozorenja nisu urodila plodom kod osoba, koje nam se predstavljaju kao vlasnici „Sporta“ i poslodavci, tako da nam je savršeno jasno da kod njih ne postoji dobra volja da se problemi reše. U to su nas uverile i njihove reakcije posle naših istupa u javnosti, pisanih i na pres konferenciji, kada su nas javno nazvali škartom i učmalim neradnicima, podelili kolegama četiri upozorenja pred otkaze, a na redakcijskom sastanku i izneli niz pogubnih, a ne spasonosnih ideja za dalju sudbinu „Sporta“.

Posle našeg javnog ograđivanja od sramnih tekstova, koji su blatili legende srpskog sporta i pitanja kolega iz drugih medija na pres konferenciji zašto su se pojedina lica rotirala na funkciji glavnog urednika našeg lista, ekspresno je ispražnjen impresum novina. Sumnjiv, simptomatičan i što je najvažnije, nezakonit potez!

Takođe, najjuže rukovodstvo lista se danima ne pojavljuje u redakciji, već sami uredno organizujemo i odrađujemo posao, iako smo desetkovani i ranjeni, ali sreća u nesreći je da smo profesionalci.

Istovremeno, prostorije “Sporta” se koriste kao Izborni štab u kampanji Saše Mirkovića.

Dva puta smo se zvanično, pisano, obratili NID Kompaniji Novosti (generalnom direktoru i glavnom uredniku Ratku Dmitroviću, kao i članovima Nadzornog  odbora i Skupštini akcionara), koji su nas prodali u septembru 2015. da nas zaštite od prevare i vrate u pređašnje stanje. U tim obraćanjima smo, između ostalog, obavestili rukovodstvo „Novosti“ da ustvari, ne znamo u kom svojstvu nam se obraćaju određena lica, predstavljajući se kao vlasnici „Sporta“. Ugovor o radu je u ime i za račun Beoton R d.o.o. zaključio direktor Dragomir Mirković, kojeg nismo upoznali, a potpisnik nekih papira je i Anka Mirković, takođe, nama nepoznata osoba. Kao glavni nam se obraćao Saša Mirković, predstavljajući se kao vlasnik, uz isticanje da je „Sport“ u vlasništvu Saše Mirkovića, Aleksandra Vuksanovića i Tomice R. Žugića.

Ovo pismo je novi apel autentičnih, dostojanstvenih novinara „Sporta“, koji ponosno čuvaju srpski brend i njegovu svetlu tradiciju. Nismo patetični, ali vapaj jeste.


Zaposleni u dnevnom listu „Sport“

1 komentar za: “Zaposleni u „Sportu“: Agonija se nastavlja, „Sport“ pretvoren u izborni štab

  1. lilit

    Tužba za neisplaćene plate , prevoz,…, i izvršioci im uhapse mercedese i zlatne lančiće i daju vam plate…

    12. мар 2016. at 18:53

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend