09. mar 2016.

Žalba Šabiću: Politika i Novosti ne daju podatke o platama

nuns press logoNezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine uputili su danas žalbu povereniku za informacije od javnog značaja na dnevne listove Politika i Večernje novosti

U saopštenju tih novinarskih udruženja navodi se da Politika i Večernje novosti, koji se nalaze i u državnom vlasništvu, nisu NUNS-u i NDNV-u u zakonski predviđenom roku dostavili podatke zatražene na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ta novinarska udruženja uputila su početkom februara zahtev Politici i Večernjim novostima da obelodane informacije o visini zarada rukovodećih ljudi ovih listova, odnosno preduzeća koja su njihovi osnivači.

Zahtevi za pristup informacijama od javnog značaja odnosili su se i na zarade, po svim osnovama, i biografije članova upravljačkih tela Kompanije Novosti i Politika novine i magazini.

NUNS i NDNV su u januaru uputili javni poziv Politici i Novostima da predoče javnosti informaciju o tome ko je, pored države, njihov vlasnik. „I Večernje novosti i Politika odlučili su da ove podatke do danas drže skrivenim od javnosti, čime su po našoj proceni prekršili Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, s obzirom na to da država ima značajan vlasnički udeo u ovim firmama“, navodi se u saopštenju.

Dva novinska udruženja ocenila su da su traženi podaci veoma bitni jer građani treba da ih imaju kako bi razumeli u kojoj meri je država prisutna u upravljanju i nadzoru poslovanja, da li može da utiče na uređivačku politiku, odnosno da li ima mehanizme zaštite svojih, odnosno interesa građana u ovim kompanijama.

„NUNS i NDNV takođe smatraju da ove informacije ne smeju da budu skrivene od javnosti, pogotovo s obzirom na činjenicu da su u pitanju kompanije koje su pozitivno diskriminisane u odnosu na sve druge medije u državnom vlasništvu koji su prošli kroz proces privatizacije“, piše u saopštenju NUNS i NDNV.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend