31. maj 2015.

Počinje suđenje za ubistvo Ćuruvije

curuvijaU Specijalnom sudu sutra počinje suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije. Na početku suđenja, pošto bude pročitana optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal, optuženi će se izjasniti o krivici

Sedamnaest godina porodica Slavka Ćuruvije čeka da njegove ubice i naručioci tog zločina budu i osuđeni. Gotovo da su izgubili nadu da će taj dan i doći.

Nije nam lako u emotivnom smislu, da se sutra i sledećih dana, nadam se ne mnogo, suočavamo sa raznim dokazima koji ukazuju na to da su ovi ljudi koji su i optuženi – ubili tatu, kaže ćerka Slavka Ćuruvije, Jelena Ćuruvija.

Da saznaju istinu čekaju i kolege. Početak suđenja Slavku Ćuruviji za njih je ključni dan srpskog novinarstva.

„Novinari 17 godina ponavljaju da je država odgovorna i da su državne službe ubice. Kada je u pitanju odnos države prema novinarima, ja mislim da je ovo jedan veliki preokret“, Nino Brajović.

Nino Brajović iz Udruženja novinara Srbije smatra da je to više pobeda novinara nego pravne države ili vladavine prava.

„Novinari 17 godina ponavljaju da je država odgovorna i da su državne službe ubice. Kada je u pitanju odnos države prema novinarima, ja mislim da je ovo jedan veliki preokret“, ističe Brajović.

Na optuženičkoj klupi naći će se nekadašni načelnik Resora Državne bezbednosti Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi Resora Ratko Romić.

Pripadniku rezervnog sastava tog resora Milanu Kuraku sudiće u odsustvu jer je u bekstvu, a za njim je raspisana međunarodna poternica.

Ključni svedok tužilaštva u ovom postupku, nakon čijeg iskaza je pokrenuta zvanična istraga prošle godine u januaru, je Milorad Ulemek Legija, koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića.

Vukašin Obradović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije kaže da nije srećan što će jedan od ključnih svedoka biti Ulemek. Ipak, nadam se da će njegovo svedočenje doprineti otkrivanju pune istine o celom tom mehanizmu koji godinama opterećuje i novinarsku profesiju i srpsko društvo u celini, dodaje Obradović.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11.aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend