31. maj 2015.

Raskrinkava ruske „fabrike botova“

ljudmila savčukRuski internet „bot“ Ljudmila Savčuk najavila je tužbu protiv bivšeg poslodavca

Ona kaže da će tužba baciti svetlo na tajnu praksu plaćanja ljudi koji onlajn postavljaju političke komentare.

Savčukova je navela da je dobila otkaz pošto je o svom poslodavcu – firmi „Internet istraživanje“ govorila u medijima, opisavši ga kao deo ruske „fabrike botova“, prenosi Gardijan.

Ona je navela da je „Internet istraživanje“ povezano sa drugim kompanijama sličnog imena, kao što je Agencija za istraživanje interneta, koja se u proleće spojila sa firmom „Nove tehnologije“, koja je zvanično registrovana kao građevinska firma.

„Bot fabrika“ radi na osnovu vrlo čudne šeme, ali su sve te firme međusobno povezane, iako su odvojena pravna lica, kazala je Savčukova.

Od kad je dobila otkaz, Savčukova je organizovala javni pokret protiv onlajn „botova“ koji je nazvan „Informacioni mir“ što može da se prevede na dva načina – Informacioni svet, ili informacioni mir.

Svi verujemo i opozicioni aktivisti i pristalice vlade da su takve metode informacionog rata neprihvatljive, kazala je ona.

Firma „Internet istraživanje“ nije bila dostupna za komentar.

Advokat Organizacije za ljudska prava Darija Sušić koja zastupa Savčukovu, kazala je za list „Komersant“ da je tužba bila izgovor da bi se raskrinkala ta prilično tajnovita organizacija u javnosti jer dozvoljava advokatima da traže dokumentaciju.

Savčukova je navela da je počela da radi taj posao u decembru, pošto se javila na oglas. Od nje je traženo da u smeni od 12 sati dnevno, objavljuje političke komentare na vebsajtovima za mesečnu platu od 778 dolara, koju su joj isplatili u kešu, do otpuštanja u martu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend