19. jun 2016.

Podrži RTV Nastavljamo sa našom borbom

podrzi_rtv_2Urednici, novinari i građani okupljeni oko pokreta “Podrži RTV” poručili su danas u otvorenom pismu javnosti da ih jučerašnji “kontramiting” ispred zgrade Radio televizije Vojvodine (RTV) u Novom Sadu, nije uplašio, te da će “nastaviti sa svojom borbom”

Nekoliko udruženja građana održalo je u petak protest ispred zgrade RTV kao odgovor na građanske proteste koji se organizuju zbog talasa smena u toj medijskoj kući, nakon pokrajinskih izbora.

Podrži RTV je ocenio da iza jučerašnjeg protesta “neskriveno stoji vlast”, a da su nakon njega još više uvereni da su ciljevi za koje se pokret zalaže u potpunosti opravdani.

Kako su ocenili jučerašnji kontramiting evidentno finansiran novcem građana Novog Sada, s obzirom na to da su u organizovanju učestvovala gradska javna preduzeća, o čemu postoje i dokazi.

“Postavljamo i pitanje ko je finansirao dolazak na miting partijskih aktivista iz raznih krajeva Vojvodine i Srbije, kao i dolazak brojnih predstavnika tehničke Vlade Srbije”, zapitao je pokret u pismu.

Oni su podsetili da je sinopsis skupa i govor, koji su uredništvu RTV upućeni iz kabineta gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, pokazuju ko stoji iza organizacije jučerašnjeg mitinga već i način na koji se iz političkih kabineta šalju nalozi novom rukovodstvu i uredništvu vojvođanskog javnog servisa.

Dodaje se da e-mail poruke savetnice gradonačenika nisu ukradene, kako je to gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao, već su poslate na adresu vesti@rtv.rs, čija je pošta vidljiva svim zaspolenima u RTV.

Oni su upozorili i da je jučerašnji skup obeležio sukob studenata i novinara sa policijom.

“Studente, koji su u dogovoru sa predstavnicima skupštine stanara iz obližnje zgrade na krovu razvili transparent ‘Vi niste naši profesori’, policija je po izlasku iz grade prvo legitimisala i pretresla, a potom novinarima pokušala da zabrani snimanje tog incidenta uz pretnje tužbom”, piše u pismu.

Upozorili su i da se sprovodi “medijska hajka nad organizatorima protesta “Podrži RTV” i “Ne davimo Beograd”.

“Sudeći po brojnosti jučerašnjeg skupa i reakciji građana na njega, izgleda da medijsko spinovanje i medijski progon više nisu tako efikasno sredstvo vladavine i da počinju da stvaraju kontraefekte”, dodaje se u saopštenju.

Pokret će nastaviti da sarađuje sa nestranačkim građanskim pokretima nastalim u raznim delovima Srbije, zarad ostvarenja svojih ciljeva – očuvanja javnog dobra i medijskih sloboda.

Organizacije koje su potpisale organizaciju jučerašnjeg kontramitinga u Novom Sadu su između ostalih i Odbrana izborne volje i Patku daj tati koje su registrovane u Agenciji za privredne registre 13. juna 2016. godine, dok su još tri organizacije registrovane proleća prošle godine, jedna je iz 2014. a jedna iz 2012. godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend