02. mar 2016.

Poginuo sirijski fotoreporter snimajući bombardiranje Daraya: Majid je bio najhrabriji novinar kojeg sam ikada poznavao

Majida Dirania, dvadesetjednogodišnjeg sirijskog fotoreportera koji je radio kao suradnik turske novinske agencije Anadolija (AA) ubila je 19. veljače ove godine granata iz sirijskog vojnog tenka dok je snimao bombardiranje Daraya gdje se trenutno vode žestoki sukobi između režimske vojske Bashara al-Assada i Slobodne sirijske vojske, javlja agencija Anadolija

Dirani je radio u lokalnoj medijskoj grupi Darayya Media Center od početka sirijskog ustanka 2011. godine, a od prosinca 2015. radio je za Agenciju Anadoliju kao freelancer. Dirani, koji je, također, bio poznat kao Majid Abu Shafiq, opsežno je izvještavao o bombardiranjima u Damasku, predgađu Daraya, što se može vidjeti prema podacima koji se mogu pronaći na njegovoj Facebook stranici, videomaterijalima koje je snimio, kao i prema svjedočenjima njegovih kolega.

Majid je bio najhrabriji novinar kojeg sam ikada poznavao. Radio sam s njim godinu dana i uvijek mi je slao snažne fotografije svojeg opkoljenog grada Daraya. Majid je bio poznat po tome što je uvijek uhvatio savršen trenutak za fotografiju kada bi iz helikoptera režimske vojske predsjednika Bašara al Assada bacali barel bombe na stanovništvo. Toliko je bio dobar u tome, da su me ponekad kolege pitale kako je snimio te fotografije i videosnimke i jesam li siguran da ih je uopće on snimio. U zadnje vrijeme čak je počeo snimati i selfie videosnimke u trenutku dok iza njega padaju bombe, šaljući na taj način poruku svijetu koji promatra zločine režima ne radeći ništa da se to zaustavi.

Uslikao je mnogo fotografija i ispričao mnogo priča iz Daraya, ali me nikad nije pitao za plaću kao mnogi drugi freelanceri s kojima sam surađivao, baš suprotno, uvijek sam ga morao nagovarati da uzme honorar. Izgubio je brata prije dvije godine koji se borio za Slobodnu sirijsku vojsku… Više puta mi je rekao da mu nedostaje…..Sada je konačno s njim. Majid, sada možeš biti sretan, ispunila ti se želja da istinski umreš za svoj grad, Mohammed Misto, dopisnik Agencije Anadolija za Fairpress.

Međunarodna novinska federacija (IFJ) osudila jeubojstvo Majida Dirana te podsjetila da je Sirija opasno područje u kojem novinari već više od pet godina svoje živote svakodnevno stavljaju na kocku kako bi izvještavali o jednom od najpogubnijih sukoba posljednjih godina. Prema njihovim statistikama, najmanje je petero reportera poginulo 2015. godine u Siriji. Ubojstvo je osudila i aktualna direktorica UNESCO-a, Irina Bokova koja je pozvala na poštivanje međunarodnog prava na civilni status novinara u ratnim vremenima i apelirala na medijske kuće da svojim novinarima, uključujući i freelancerima, osiguraju potrebne smjernice i sigurnosnu obuku.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend