06. feb 2016.

Pokrenuta istraga zbog obaranja sajta „Danasa”

Beograd ; zgrada ; Komercijalna banka ; Politika ; novineNeko je promenio naslovnu stranu beogradskog lista rečima „’Politika’ šalje pozdrave”, zbog čega je naš list zatražio istragu

Sajt dnevnog lista „Danas” oboren je u četvrtak, a nepoznati haker ostavio je poruku „’Politika’ sends regards baj crni” („’Politika’ šalje pozdrave”), objavio je „Danas” u broju od petka.

Uredništvo „Politike”, čim je saznalo za ovaj događaj, obratilo se Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal sa molbom da se ovaj slučaj što pre reši. Zamolili smo tužilaštvo da pokrene istragu, otkrije počinioca ili počinioce i da u najbržem mogućem roku obavesti javnost o rezultatima istrage.

List „Danas” do juče po podne nije podneo krivičnu prijavu zbog obaranja sajta, izjavio je za „Politiku” tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković.

On je dodao i da je, mimo toga, na osnovu zakona zatraženo prikupljanje potrebnih obaveštenja nadležnom odeljenju MUP-a.

– Predstavnik dnevnog lista „Danas” 4. februara je kontaktirao Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal u vezi sa događajem koji je opisan kao „kratka izmena naslovne strane internet prezentacije” tog dnevnog lista – kazao je Stamenković.

List „Danas” nije objavio da je njihov sajt bio meta napada dva puta u toku tog istog dana, što nam je juče potvrđeno i u ovom listu, ali i u tužilaštvu. Objavili su samo da je haker napisao da „’Politika’ šalje pozdrave”, dok drugi napad u kojem je naslovna stranica lista zamenjena neprimerenim sadržajem nisu spomenuli.

Stamenković je juče rekao da je prilikom poziva „Danasa” opisana drugačija promena od navoda da je sajt izmenjen rečima „Politika šalje pozdrave”.

– Imajući u vidu oskudnost saopštenih podataka, predstavnika navedenog dnevnog lista je Posebno tužilaštvo uputilo da izvrši određene radnje i obavesti tužilaštvo da li taj dnevni list želi da podnese krivičnu prijavu u vezi sa ovim događajem. Posebno je naglašena potreba stručne provere stanja i preduzimanja koraka sa njihove strane radi tehničkog onemogućavanja eventualnih daljih neželjenih izmena – naveo je Stamenković.

Na pitanje da li je tužilaštvo imalo uspeha u sličnim istragama i koje je slučajeve napada na medijske sajtove uspešno rešilo i otkrililo počinioce, Stamenković je odgovorio da je praksa tužilaštva zabeležila slučajeve u kojima je dolazilo do izmene sadržaja internet prezentacija raznih oštećenih osoba.

– Ishodi navedenih postupaka su zavisili i zavise od kvaliteta dokaznog materijala koji je dostupan, kao i spremnosti oštećenih da učestvuju u postupku – rekao je Stamenković.

Gordan Brkić, urednik internet izdanja lista „Danas”, kazao je juče da „niko u tom listu ne smatra da ’Politika’ stoji iza napada”.

Brkić je objasnio da ovaj napad nije bio ozbiljan, kao što je to bio slučaj prošlog leta kada su zamenjeni tekstovi u bazi podataka sajta lista „Danas”. Tada je podneta prijava tužilaštvu, Brkić kaže da je dao i izjavu tim povodom, ali „Danasu” nikada nisu saopšteni rezultati te istrage. On dodaje da je posle tih događaja unapređena bezbednost na sajtu ovog lista.

Kampanja u kojima različite organizacije i pojedinci optužuju „Politiku” da je podstakla kriminalne radnje počela je nakon što je naša novinarka Jelena Popadić objavila prvi tekst iz serijala o putevima američkog novca nevladinim organizacijama i medijima u Srbiji. Dve nedelje nakon toga desio se napad na Kuću ljudskih prava, a aktivisti ove organizacije su odmah požurili da nas optužbe kako je „napad kulminacija kampanje koje protiv organizacija civilnog društva vodi državni list „Politika” koristeći metode iz doba kada je služila Slobodanu Miloševiću i optužujući udruženja građana da rade u interesu stranih sila”.

Činjenicu da u tekstovima „Politike” nema ni traga bilo kakvim napadima na NVO o kojim se govori i podele na „patriote” i „izdajnike” u šta se mogu uveriti svi čitaoci, aktivisti Kuće ljudskih prava su odbili i da spomenu.

Napad na sajt lista „Danas” sa porukom da „’Politika’ šalje pozdrave” desio se dan nakon što smo objavili tekst „Insinuacijama na ‘Politiku’”, u kojem smo razobličili neosnovane napade na naš list, među kojima se izdvajaju tekst Svetislava Basare i karikatura Predraga Koraksića Koraksa objavljenim u listu „Danas”. Basara se požalio na „ton podteksta dobitnice Tijanića nagrade” (Jelena Popadić je dobitnik nagrade za borbenost u novinarstvu”Aleksandar Tijanić”) napisavši: „Učinilo mi se – a možda i grešim – da podtekst neprestano insinuira da su primaoci stranih donacija izdajnici”. Koraksić je objavio karikaturu na kojoj primerak našeg lista razbija prozor.

List „Politika” naravno nema nikakve veze sa napadom na Kuću ljudskih prava, niti sa promenom internet stranice lista „Danas”.

Jer, ukoliko se ova dva slučaja ne reše, onda bi to bio idealan poligon za širenje dezinformacija u kojima se neko neosnovano optužuje za kriminalne događaje.

 Foto: Dragan Jevremović 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend