14. apr 2016.

Političke ubice još zaštićene: Da li dokazi za „beretke“ važe i za šefove DB?

Apelacioni sud od danas odlučuje da li dokazi koji su poslali pripadnike JSO na robiju zbog atentata na Vuka Draškovića u Budvi važe i za šefove DB

Ključni dokaz je priznanje pravosnažno osuđenog pripadnika JSO Nenada Ilića Glavonje iz 2003, gde je opisao uloge u atentatu Milana Radonjića, šefa CDB Beograda i Stevana Baste, načelnika 3. odeljenja, kojima se sudi odvojeno.

– Branko Berček (neposredni atentator) mi je ispričao kako mu je jedan bezbednjak pokazao fotografije Vukove kuće, kako može da joj se priđe i kako može da se udalji. Ja sam ga pitao: „Ko je taj bezbednjak?“ Berček mi je odgovorio: „To je jedan krupni, zove se Basta“ – svedočio je Ilić, osuđen za saizvršilaštvo.

On je ispričao i da se čuo sa Miloradom Ulemekom Legijom, koji je sa njim osuđen, i saopštio mu da oni nisu sigurni da je Drašković u stanu.

– Legija je rekao: „Dobro, ništa, proveriću sa Medom“. Meni je bilo poznato da je Meda nadimak Milana Radonjića. Legija se javio nakon 15 minuta i rekao: „Čuo sam se sa njim, sigurno je tu“ – svedočio je Ilić o ulozi Radonjića, koji se takođe branio da je Bastu i Romića poslao u Budvu da prate Draškovića, a ne zbog atentata.

Vrhovni sud još 2007. potvrdio je presudu Specijalnog suda kojom su osuđena četvorica pripadnika JSO, kao i Radomir Marković, tadašnji šef DB, da su po naređenju Slobodana Miloševića pokušali da ubiju Draškovića u Budvi 15. juna 2000.

Postupak za atentat u Budvi protiv Radonjića, Baste i Ratka Romića, šefa 6. odeljenja, vodio se odvojeno u Višem sudu i sada je u apelaciji. Apelacioni sud je već poništio osuđujuću presudu, a isto veće Višeg suda ih je zatim oslobodilo.

Na tu presudu se žalilo tužilaštvo i zastupnici Draškovića sa zahtevom da se u dokaze uvrsti priznanje Ilića dato pred istim sudom za isto krivično delo.

„Pratili objekte“

Milan Radonjić i Ratko Romić su u zatvoru zbog postupka za ubistvo Slavka Ćuruvije, a Stevan Basta se u postupku za budvanski atentat brani sa slobode.

Svi oni se brane da su i za ubistvo Slavka Ćuruvije i za atentat na Vuka Draškovića u Budvi samo „pratili objekte“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend