03. maj 2014.

Položaj novinara u Srpskoj sve teži

Preuzeto sa Press.ba

sloboda_medija_ilustracija

U svetu se danas obeležava Svetski dan slobode medija koji je ustanovljen pre 21 godinu s ciljem da se podigne svest o značaju slobode štampe i da bi se podsetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u čestitki novinarima, udruženjima novinara i zaposlenim u medijima tim povodom naglasio je da je Srpska stvorila okvir za profesionalni, nezavisni i slobodni rad medija, koji će uvek imati punu podršku institucija Republike Srpske.

„Želim da mediji u Republici Srpskoj profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao, a njihovo izveštavanje bude u interesu javnosti i istine“, naveo je Dodik u čestitki.

Predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović u čestitki novinarima, redakcijama i udruženjima novinara u Srpskoj istakla je opredeljenost Vlade za slobodu medija, jer su slobodni mediji jedan od preduslova za izgradnju demokratskog društva.

Ona je poručila da će Vlada Srpske, kao i dosad, nastaviti da provodi politiku javnosti rada i zajedno sa medijskim kućama raditi u interesu najšire javnosti i uvek biti korektan partner svim medijskim kućama, spremna za saradnju, s krajnjim ciljem da građani Srpske budu blagovremeno i istinito informisani.

Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen izjavio je, povodom Svetskog dana slobode medija, da su sloboda izražavanja i sloboda medija osnovni stubovi dobrog upravljanja i političke odgovornosti u demokratskim društvima.

„Ako nema slobodnih medija koji rade prema profesionalnim i etičkim standardima, građani su lišeni uravnotežene i pouzdane informacije, podržane činjenicama. Uz pomoć slobodnih medija, razumemo i razmatramo naše mesto u svetu i u zajednici“, konstatovao je Sorensen, navodeći da za EU slobodni i profesionalni mediji ne mogu biti predmet pregovora.

Predsednik Socijalističke portije Petar Đokić rekao je povodom Međunarodnog dana slobode medija da istina, kao krajnji cilj informisanja javnosti, mora biti jedini motiv svih onih koji novinarski posao obavljaju profesionalno.

Đokić je istakao da su zbog toga svaka cenzura, svaka pretnja ili pritisak, neprihvatljivi i čine veliki korak unazad.

Udruženje novinara pozvalo je sve kolege novinare i medije da ga obaveste o svakom vidu pritisaka kojima su izloženi tokom izveštavanja ili istraživačkog rada da bi zajedno mogli da rade na sprečavanju takvih pojava.

Udruženje novinara Republike Srpske, povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija, upozorilo je da je položaj novinara u Srpskoj i BiH iz godine u godinu sve teži i da veliki broj novinara radi u ekonomski otežanim uslovima, što direktno utiče rad medija.

Iz Udruženja je upućen poziv predstavnicima svih političkih stranaka, i u vlasti i u opoziciji, te međunarodnih organizacija koje deluju u BiH, da moraju doslednije raditi na daljem unapređenju slobode medija, te da štite pravo novinara na nesmetan rad i pristup informacijama.

Udruženje novinara pozvalo je sve kolege novinare i medije da ga obaveste o svakom vidu pritisaka kojima su izloženi tokom izveštavanja ili istraživačkog rada da bi zajedno mogli da rade na sprečavanju takvih pojava.

U čestitki Saveza sindikata Republike Srpske svim medijima i zaposlenim u medijskim kućama, istaknut je njihov zabrinjavajući materijali i socijalni položaj.

„Mnogi zaposleni u medijima rade na ‘crno’, uz veoma niske plate i nebrojeno prekovremenih sati, što za posledicu ima nemogućnost korišćenja drugih prava koja im pripadaju po osnovu rada“, navodi Savez sindikata i ističe da bi radnici u medijima u 21. veku morali biti maksimalno zaštićeni, kao i njihova radnička i sindikalna prava.

Savet za štampu u BiH, u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom, povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija u 35 gradova organizuje kampanju „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović odala je počast medijskim radnicima širom sveta i istakla njihovu ključnu ulogu u razvoju demokratije, a njena kancelarija juče je objavila drugo izdanje „Vodiča za bezbednost novinara“.

„Svetski dan medija služi kao podsetnik koliko su važni slobodni mediji i njihova temeljna uloga u civilnom društvu“, rekla je Mijatovićeva i napomenula da je širom sveta bezbednost novinara sve više ugrožena, posebno u Ukrajini.

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja.

Za originalni tekst na sajtu Press.ba kliknite ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend