01. apr 2016.

Ponašanje Bajatovića bahato i uvredljivo

nuns-logoNačin na koji se direktor Srbijagasa Dušan Bajatović na konferenciji za novinare obratio novinarima „Insajdera“ bahat je i krajnje uvredljiv, smatra Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS). Umesto da odgovori na postavljeno pitanje, Bajatović je upitao koliko košta policijsko obezbeđenje koje ima Brankica Stanković

Brankica Stanković obezbeđenje je dodeljeno jer je, zbog onoga o čemu je pisala, godinama izložena brutalnim pretnjama i pritiscima. To,dakle, nije posledica njene volje ili nekog hira, nego činjenice da srpsko društvo još nije uspelo da obezbedi uslove za normalan rad svih novinara i da su različiti centri moći i nasilničke grupe izvor ozbiljnih pretnji.

Bajatovićeva izjava je uvredljiva ne samo za one novinare koji su izloženi brutalnim pretnjama i kojima je moralo da bude dodeljeno policijsko obezbeđenje, nego i za celokupnu novinarsku profesiju. Ona je neprihvatljiva i zbog toga što praktično dovodi u pitanje nastojanja društva i države da, u meri u kojoj je to moguće, zaštite novinare.

Život pod policijskom zaštitom je mučan i teško podnošljiv, što je na svojoj koži najviše osetila upravo Brankica Stanković. Bajatović bi to morao da zna i najmanje što može da učini je da se javno izvini zbog ovakvog postupka.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend