10. avg 2014.

Poništite medijske tendere jer nisu neutralni i fer

LAF za poništavanje konkusa, arhivska fotografija. Foto: Južne vesti

LAF za poništavanje konkusa, arhivska fotografija. Foto: Južne vesti

Lokalni antikorupcijski forum Niš pozvao je gradonačelnika Zorana Perišića i Upravu za kulturu da stave van snage dva aktuelna tendera za dodelu budžetskih sredstava gradskim medijima jer „tenderski uslovi izazivaju sumnju da će ta dodela biti dovoljno nepristrasna, pravična i ravnopravna za sve zainteresovane.

– Bez namere da donosi konačni sud u aktuelnim slučajevima, LAF upozorava da su „tenderi sa slikom“, odnosno javna nadmetanja čiji su uslovi unapred prilagođeni određenim medijima, dok sve ostale diskriminišu, suprotni Ustavu, zakonima i etici, kao i da su duboko koruptivni. Medijski konkursi i javne nabavke ne smeju biti puka formalnost, niti politički i drugi interesi smeju nedozvoljeno da se mešaju u tržišnu utakmicu i na taj način, pored ostalog, narušavaju osnovno pravo građana na objektivno i nepristrasno informisanje. Smatramo da je javni interes da tenderi na kojima se budžetska sredstva dodeljuju medijima neizostavno moraju da budu transparentni, neutralni i fer, tim pre što će ih u budućnosti biti još više, s obzirom da novi set medijskih zakona predviđa povlačenje države iz medija i njihovo „projektno finansiranje“- navodi se u saopštenju.

LAF upozorava da su „tenderi sa slikom“, odnosno javna nadmetanja čiji su uslovi unapred prilagođeni određenim medijima, dok sve ostale diskriminišu, suprotni Ustavu, zakonima i etici, kao i da su duboko koruptivni.

Reagovanje LAF-a usledilo je povodom konkursa za izbor elektronskih medija za potrebe javnog informisanja od značaja za grad, koji je prošlog meseca raspisao gradonačelnik Perišić, kao i javne nabavke za usluge javnog informisanja od značaja za grad Niš, koja važi za dnevne novine, video-agencije i internet portale, koju je u približno isto vreme raspisala Uprava za kulturu.

U Konkursu je navedeno da pravo učešća imaju samo „televizije koje pokrivaju teritoriju grada Niša sa dozvolom za regionalno emitovanje“ i „kablovske televizije koje program emituju na teritoriji Niša i gradova i opština u okruženju“, a nisu korisnici budžetskih sredstava po drugom osnovu. Od tri televizije u Nišu samo „Belle Amie“ ima zahtevanu regionalnu dozvolu, a od dva kablovska emitera u gradu samo Televizija Zona plus pokriva teritoriju koja se traži, dok Kopernikus emituje program u celoj zemlji.

U javnoj nabavci se, pak, od potencijalno zainteresovanih dnevnih novina traži da tekstove vezane za grad Niš objavljuju na naslovnoj, drugoj, trećoj i četrnaestoj strani. U Nišu postoji samo jedan dnevni list, Narodne novine, a eventualni nacionalni dnevnici, koji imaju regionalne strane i mogli bi se interesovati za ovu nabavku, unapred su eliminisani jer „zakoni profesije“ ne dozvoljavaju da niške lokalne teme svakodnevno budu na prvim stranama.

– LAF takođe smatra spornim što se gradska budžetska sredstva kroz ova javna nadmetanja dodeljuju medijima za, kako se navodi, praćenje rada gradskih organa, uprava, službi, javnih preduzeća i ustanova, te „aktivnosti nosilaca javnih funkcija i ovlašćenja“, a ne za profesionalnu produkciju i plasman informacija od javnog značaja za građane. Za građane Niša važnije su objektivne informacije od značaja za njihov život, ma kakve one bile, od najčešće afirmativnog praćenja aktivnosti organa vlasti i funkcionera – navodi se u saopštenju ovog samostalnog i nezavisnog gradskog tela.

Bez predstavnika medija

O rezultatima konkursa za izbor elektronskih medija za potrebe javnog informisanja od značaja za grad odlučivaće petočlana Komisija koju je oformio gradonačelnik Perišić, a koju čine predstavnici gradske Uprave za finansije, Uprave za kulturu i Službe za poslove gradonačelnika. U Komisiji nema nijednog predstavnika medija, što je u suprotnosti sa nacionalnom Medijskom strategijom.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend