11. nov 2014.

Ponovno suđenje zbog pretnji novinaru

Palata pravde, Niš. Foto: Južne vesti

Palata pravde, Niš. Foto: Južne vesti

Viši sud u Nišu ukinuo je presudu niškog Osnovnog suda kojom su bivši direktor Gradske toplane Milutin Ilić (64) i njegovi saradnici Dobrivoje Stanimirović (58) i Mija Janković (54) oslobođeni optužbi da su pretili uredniku „Južnih vesti“ Predragu Blagojeviću i ugrozili mu sigurnost.

Viši sud je ocenio da je presuda Osnovnog suda zasnovana na „pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju“, a da su njeni delovi „nejasni“. Naloženo je ponovno suđenje, a prvo ročište zakazano je za 11. decembar.

U poništenoj presudi Osnovnog suda, koju je potpisala sudija Marija Svilar Petković, ocenjeno je da „izjave“ koje su Blagojeviću upućivali Ilić, Stanimirović i Janković „nemaju karakter pretnje“. Po mišljenju suda, njihove izjave „ne stavljaju oštećenome u izgled da će on ili njemu blisko lice biti napadnuto, odnosno da će im biti naneto kakvo zlo“.

Naloženo je ponovno suđenje, a prvo ročište zakazano je za 11. decembar.

Urednik Južnih vesti Blagojević je aprila prošle godine prijavio policiji da je primio niz pretnji nakon serije tekstova o korupciji, partijskom zapošljavanju i spornim nabavkama alkoholnog pića u Toplani. On je naveo da ga je najpre tadašnji direktor Toplane Ilić pitao: „Da ste takvu stvar objavili u Americi, da li biste živi dočekali jutro?“, a na pitanje Blagojevića da li da to shvati kao pretnju odgovorio:“ „Da vi kažete da ja lažem, a ja da vas milujem i mazim, to neće moći“. Nešto kasnije Ilićev saradnik u Toplani Stanimirović, predstavljajući se kao „pukovnik Dobrivoje iz Prištine“, i „telohranitelj Mija Janković“, telefonski su ga „upozorili“ da je „državi napravio problem“ i poručili da se „ne igra vatrom“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend