11. nov 2014.

Na programu nije bilo ni p od politike

timofejev-2sm_ocp_w380_h300

Aleksandar Timofejev, bivši direktor i urednik Studija B, za Pravo Danas

Siguran sam da vaši čitaoci znaju da je potpuna besmislica da su Demokratska stranka i gradska vlast vršili pritisak na uređivačku politiku Studija B u vreme kada sam ja bio direktor i glavni urednik. Studio B se kao televizija nije bavila politikom ni na koji način. Po mom dolasku, ta televizija je postala prava gradska, komunalna televizija, koja je bila u službi toga kako da građani i gosti Beograda što kvalitetnije provedu dan.

Nije bilo ni p od politike, ističe za Danas Aleksandar Timofejev, doskorašnji direktori i glavni i odgovorni urednik Studija B, komentarišući tvrdnje aktuelne direktorke da je tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas potpuno kontrolisao program.

– Bilo je i tada pitanja – zašto nema opozicije koja će da komentariše odluke gradske uprave. Dnevna politika je u našem programu, izuzev u okviru specijalizovanih nedeljnih emisija, Sarapin problem, U centru i Od A do Š, praćena u danima kada je zasedala Skupština grada sa čijih sednica smo svaki put imali opširne izveštaje i u vreme predizbornih kampanja. I to je bilo sve. Aktivnosti partija, vladajućih ili opozicionih, svejedno, pratili smo onda kada bi stranke organizovale humanitarne i socijalno odgovorne akcije za Beograd, od kolektivnog davanja krvi do, na primer, čišćenja priobalja. Tako da su te priče o cenzuri Studija B i političkim pritiscima potpuna besmislica – objašnjava Timofejev.

A da li je bilo pokušaja tadašnjeg gradonačelnika Dragana Đilasa da kontroliše program?

– Moji kontakti sa gradonačelnikom su se svodili na to zašto su neke emisije, serije ili filmovi bili emitovani u ovom ili onom terminu, kada je veća ili manja gledanost televizije. Đilasu je bilo stalo da Studio B bude kvalitetna, pristojna i gledana gradska televizija. Uostalom, to je bio jedini uslov koji mi je postavio kada me je pozvao, kao profesionalca a ne partijskog aparatčika ili člana, što nikada nisam bio, da dođem na čelo te kuće. Dragan Đilas je jedan od retkih političara koji ume da čita podatke piplmetara o rejtinzima, a i ja tu ne stojim loše, i najčešće smo pričali na tom nivou. I moram da naglasim da su ti kontakti bili retki.

Zašto je onda sadašnja direktorka Ivana Vučićević istakla da su Đilas i njegovi saradnici svakodnevno vršili pritiske?

– To ćete morati nju da pitate. Baš kao što biste mogli da je pitate da li je zaista, kako navodi, ključni dokaz postojanja cenzure to što joj je, kao voditeljki, skrenuta pažnja da u programu, u vreme predizborne kampanje, ne koristi hemijsku olovku sa znakom političke partije. SNS, što je tada bio slučaj, ili bilo koje druge. Mogli biste da je pitate i da li je zato bila kažnjena, sklonjena s programa, što su, cenim, odlike cenzure, ili je bila diskretno, kolegijalno upozorena da to ne čini, jer bi nas zbog takve, kako mi je tada govorila, sasvim slučajne omaške, RRA mogla kazniti zbog kršenja pravila izveštavanja tokom kampanje. Činjenica da voditeljka tokom kampanje drži hemijsku olovku sa obeležjem bilo koje stranke više govori o voditeljki nego o tome postoji li cenzura ili ne. To nije vredno ni ovoliko komentarisati.

Šta mislite zbog čega je ukinuta emisija „Sarapin problem“?

– Ne bih u to da ulazim. On je radio tu emisiju svih godina dok sam ja bio urednik Studija B.

Čuli smo tvrdnje direktorke da ta emisija nije bila isplativa i da niko nije želeo da se oglašava u tom terminu.

– To nije tačno. „Sarapin problem“ je bila jedna od najgledanijih emisija na Studiju B, koja je beležila ozbiljne rejtinge.

Kako generalno komentarišete trenutnu situaciju u medijima i ocene da su politički pritisci izraženiji nego ikada pre?

– Šest meseci dok sam bio urednik Studija B a SNS na vlasti u Beogradu, ja lično se nisam susreo ni sa kakvim pritiscima niti intervencijama od naprednjačke vlasti. Nije bilo ni poziva ni pokušaja uticanja na uređivanje programa. Potom sam od iste te vlasti smenjen, iako sam bio izabran na konkursu i ostalo mi je još godinu i po dana do kraja drugog mandata. Kada sada posmatram sve ovo što se dešava sa Studiom B i generalno u medijima, ne mislim da je to dobro i nisam siguran na šta će da izađe.

Verujete li da postoje politički pritisci?

– Šta imamo od toga da li ja verujem ili ne.

Svim silama bih se borio za Utisak

Kako komentarišete ukidanje Utiska nedelje? Mislite li da je zaista reč samo o odluci jedne privatne kompanije ili da iza toga stoji politika?

– I sada mislim isto što sam mislio i kada sam, kao urednik informativnog programa B92, bio jedan od ljudi koji su Olju doveli na tu televiziju. Kada bih se sada nalazio na mestu direktora televizije na kojoj se emituje Utisak nedelje, svim silama bih se borio da tu emisiju zadržim u svom programu. Ta emisija ima i ugled i uticaj i tradiciju i postala je deo navike gledalaca, što je veoma važno za svaku televiziju. Ne bih imao nikakve dileme i tražio bih modalitete opstanka.

Direktorka Studija B odbila razgovor

Kako bi čitaoci Danasa imali priliku da čuju obe strane priče o cenzuri na Studiju B, kao i o razlozima ukidanja emisije „Sarapin problem“, intervju je ponuđen i sadašnjoj direktorki te gradske televizije Ivani Vučićević što je ona ljubazno odbila zahvalivši se na ponudi. Kako je istakla, sve što je imala na tu temu rekla je na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend