13. jun 2014.

Poruka srpskim vlastima ostaje ista

dunjamijatovic

Moja poruka Vladi Srbije ostaje ista. Aktivnosti u vezi sa situacijom u medijima treba da budu istražene i oni koji stoje iza njih mora da snose odgovornost. Osim toga, ne smeju se hapsiti ljudi zbog onoga što su pisali. Uloga i dužnost Vlade je da štiti i neguje slobodu izražavanja bilo na internetu ili van njega, što je i njena ustavna obaveza, a na institucijama da istraže, ističe u razgovoru za Danas Dunja Mijatović, predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), povodom poslednjih izjava premijera Srbije Aleksandra Vučića o navodnoj cenzuri u medijima.

Ona podseća da je premijer Vučić uverio da je rešavanje ovih pitanja prioritetna stvar i da su se dogovorili da se sastanu što je pre moguće kako bi razmotrili ova i druga pitanja u vezi sa medijima. Prema rečima Mijatovićeve, njena kancelarija će nastaviti da prati ova dešavanja i spremna je da u ovom pitanju pomogne Srbiji na svaki mogući način.

„Ovih dana ima novih slučajeva koji se odnose na stanje slobode medija u Srbiji. Prošlog četvrtka je novinar RTV Mladenovca Dragan Nikolić pozvan na informativni razgovor zbog napisa na Fejsbuku u kojem je navodno vređao i štetio ugledu i dostojanstvu javnih ličnosti. Ispitivanje novinara zbog njihovog pisanja kao i pretnje tužbama nisu prihvatljivi. Ovaj slučaj, zajedno sa drugim primerima na koje sam ukazivala u svojim nedavnim izjavama, ukazuje na zabrinjavajuću situaciju u vezi sa slobodom medija“, ocenjuje Mijatovićeva za na list.

Ovih dana ima novih slučajeva koji se odnose na stanje slobode medija u Srbiji. Prošlog četvrtka je novinar RTV Mladenovca Dragan Nikolić pozvan na informativni razgovor zbog napisa na Fejsbuku u kojem je navodno vređao i štetio ugledu i dostojanstvu javnih ličnosti. Ispitivanje novinara zbog njihovog pisanja kao i pretnje tužbama nisu prihvatljivi.

Ona napominje i da je još prošlog decembra izdala saopštenje za javnost u kojem je izrazila zabrinutost zbog napada na nekoliko informativnih veb-stranica i nezakonitog uklanjanja istraživačkih članaka sa nekoliko internet medija. Tada je, kaže, pozvala i državne organe da učine sve što mogu kako bi zaštitili kulturu slobode interneta koja postoji u Srbiji.

„Ovaj trend je nažalost nastavljen sa novim elementom – pojedincima uhapšenim zbog onoga što su napisali na svojim blogovima ili u komentarima vesti na internetu. To je bio povod za moje saopštenje za medije od 27. maja, kojim sam želela da skrenem pažnju Vladi na ovu pojavu. Brojne druge institucije koje se bave nadgledanjem medijskih sloboda su takođe javno govorile o ovom incidentu. Ovakav, uznemiravajući razvoj nastavljen je napadom i blokiranjem veb-stranice Peščanika“, navodi predstavnica OEBS-a.

Prema njenim rečima, ne smemo zaboraviti da već duže vremena postoji odlična saradnja njene kancelarije sa Vladom Srbije, a da je jedan od najboljih primera komisija za istraživanje ubistva novinara koja je osnovana nakon njenog sastanka sa gospodinom Vučićem prošle godine koji je tada bio prvi potpredsednik Vlade.

„Moja kancelarija je nastavila i finansijsku i političku podršku ovoj komisiji koja pokazuje odlične rezultate na koje ja stalno ukazujem. Zajedno smo takođe i radili na kampanji za borbu protiv nekažnjivosti zločina počinjenim nad novinarima. Takođe moja kancelarija je u bliskoj suradnji sa Ministarstvom kulture oko nacrta novih medijskih zakona kako bismo osigurali najbolja rešenja. Međutim dobra saradnja ne znači da neću ukazivati na sva potencijalna kršenja medijskih sloboda, u Srbiji ili u bilo kojoj drugoj državi članici OEBS-a“, zaključuje Dunja Mijatović.

Podsetimo, nakon saopštenja Dunje Mijatović 27. maja u kojem kritikuje vlasti u Srbiji zbog cenzure u medijima, premijer Aleksandar Vučić reagovao je tako što je zatražio izvinjenje ili dokaze za takve tvrdnje. Međutim, nakon toga su Mijatovićeva i Vučić razgovarali, nakon čega je saopšteno da je Vlada Srbije uverila OEBS da će se pozabaviti pitanjem cenzure. Pre dva dana, ipak, premijer Srbije izjavio je da i dalje čeka izvinjenje OEBS-a i „da će ga dočekati“, iznoseći tvrdnje da se vodi medijska kampanja protiv njega u koju su uključeni i predstavnici međunarodne zajednice.

Za originalni tekst na sajtu Danasa kliknite ovde

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend