10. maj 2016.

Poverenik reagovao zbog iznošenja detalja o povredama Nede Arnerić

rodoljub_sabic_mcrsPoverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić reagovao je na pisanja medija u Srbiji o detaljima povreda glumice Nede Arnerić, koja je danas teško povređena nakon pada sa terase na trećem spratu

Glumica Neda Arnerić zadobila je teške povrede nakon pada sa terase sa trećeg sprata zgrade u kojoj živi. Život joj nije ugrožen.

Pojedini mediji su osim vesti o nesreći objavili i mnoge detalje o prirodi povreda koje je zadobila, zbog čega je reagovao Rodoljub Šabić.

„Prva vest o tragičnom padu i smeštaju u Klinički centar i detaljni opis povreda! A Zakon o pravima pacijenata?“, zapitao je Šabić na svom tviter nalogu uz link na Zakon o pravima pacijenata.

U članu 14. taj zakon propisuje pravo na privatnost i poverljivost i određuje da „pacijent ima pravo na poverljivost svih ličnih informacija, koje je saopštio nadležnom zdravstvenom radniku, odnosno zdravstvenom saradniku, uključujući one koje se odnose na stanje njegovog zdravlja i potencijalne dijagnostičke i terapijske procedure, kao i pravo na zaštitu svoje privatnosti tokom sprovođenja dijagnostičkih ispitivanja i lečenja u celini.“

Takođe, u pomenutom članu navodi se i da je „zabranjeno da nadležni zdravstveni radnik, odnosno zdravstveni saradnik, saopšti drugim licima lične informacije iz stava 1. ovog člana“.

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend