17. dec 2014.

Predlog budžeta opštine Srbobran u suprotnosti sa medijskim zakonima

medijskakoalicijaMedijska koalicija upozorava javnost i nadležna ministarstva da je u predlogu budžeta opštine Srbobran odeljak namenjen informisanju u potpunoj suprotnosti sa novim medijskim zakonima. Od ukupno 5.000.000 dinara namenjenih informisanju u predlogu budžeta predviđeno je da se samo 700.000 dodeljuje putem konkursa (aproprijacija 424), dok će veći deo novca biti dodeljen kao subvencija privatnim preduzećima (aproprijacija 454), što je protivzakonito.

Među subvencijama se nalaze i subvencije za oglašavanje, što je zabranjeno ne samo medijskim već i propisima o kontroli državne pomoći.

Podsećamo da novi zakoni predviđaju da se novac namenjen informisanju dodeljuje isključivo putem konkursa i nezavisnih komisija, u skladu sa definisanim javnim interesom i na osnovu principa o dodeli državne pomoći i zaštite konkurencije, a da se za pojedinačna davanja može opredeliti maksimalno 5% sredstava.

Medijska koalicija upozorava nadležne institucije da postoji opasnost da i druge lokalne samouprave na ovakav način ignorišu medijske zakone…

Medijska koalicija će opštini Srbobran dostaviti svoje mišljenje o Predlogu odluke o budžetu za 2015. godinu, ali od nadležnih ministarstava, pre svega od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva finansija, ali i od Ministarstva kulture i informisanja i Komisije za kontrolu državne pomoći, zahteva da odmah reaguju i spreče usvajanje ovako kreiranog budžeta.

Medijska koalicija upozorava nadležne institucije da postoji opasnost da i druge lokalne samouprave na ovakav način ignorišu medijske zakone i praktično ponize i državu i sve one koji su učestvovali u dugogodišnjem radu na novoj medijskoj legislativi, što se ne sme dozvoliti.

Medijsku koaliciju zabrinjava i činjenica što je opština Srbobran za informisanje izdvojila procentualno nezadovoljavajući iznos (oko 0,6 odsto u odnosu na preporučenih 2 posto) i time, kao i načinom na koji je kreirala budžet, pokazala da nije spremna da preuzme odgovornost za razvoj informisanja na lokalnom nivou u skladu sa interesima svojih građana.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih emitera (ANEM) i Asocijacija lokalnih nezavisnih medija „Lokal pres“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend