26. jan 2016.

Predrag Blagojević: Neshvatljivo mi je da sudac može zaključiti da poruka “treba vas zapaliti” nije prijetnja, jer “optuženi nije izrazio osobne namjere”

juzne_vesti_blagojevicOsnovni sud u Nišu donio je 16.11. prošle godine odluku kojom oslobađa radnika Direkcije za javni prijevoz Grada Niša, Aleksandra Stankovića optužbe da je dana 30. 12. 2014. god. novinarima javnog glasila „Južne vesti“ iz Niša, sa svog računala, odnosno svoje e-mail adrese uputio prijetnje “Južne vijesti su najveća medijska govna u Nišu, treba ih zapaliti da ne postoje, lažljive, iskompleksirane degenerike koji tamo rade“ izazivajući na taj način osjećaj straha, uznemirenosti i osobne nesigurnosti kod novinara spomenutog glasila

Naime, nakon niza istraživačkih članaka o korupciji u gradskoj vlasti, 30. prosinca 2014. godine na portalu “Južnih vesti” pod člankom “Novi snimci nameštanja tendera u Nišu” autora Predraga Blagojevića, Ljubice Stojanović i Marije Vučić osvanuo je komentar osobe potpisane kao “Krle Utoka” koja je “Južnim vestima” poručila da su “najveća medijska govna u Nišu, treba ih “zapaliti” da ne postoje, lažljive, iskompleksirane degenerike koji tamo rade”. Niška policija je identificirala osobu koja je prijetila novinarima “Južnih vesti” nakon čega je redakcija podnijela kaznenu prijavu te je protiv Stankovića podignuta optužnica. U spomenutom članku objavljenom 29.12. 2014 god. bile su objavljene informacije o tenderu na kome se spominjala i Direkcija za javni gradski prijevoz Grada Niša.

Stanković je u svojoj obrani pred sudom naveo da je nakon objavljivanja teksta poslao nekoliko komentara koji su govorili o Direkciji, ali nisu bili objavljeni. Naglasio je da su na portalu samo objavljeni komentari koji su bili usmjereni protiv Direkcije, zbog čega je bio revoltiran te imao namjeru poslati komentar sljedećeg sadržaja, a sve u namjeri da se na portalu objave i komentari koje je u tijeku prethodnog dana slao i koji su afirmativno govorili o Direkciji, piše u presudi.

Sudac Miško Radivojević je prosudio da komentar “treba zapaliti” novinare Južnih vesti, koji je radnik Direkcije za javni prijevoz uputio redakciji, nije prijetnja i nepravomočno ga oslobodio optužbe. Sud je utvrdio da djelo za koje je okrivljeni optužen po zakonu nije kazneno djelo te da ga se treba osloboditi optužbe jer je okrivljeni iznio svoje mišljenje o radu medijske kuće, pri čemu nije uputio prijetnju da će napasti zaposlene u javnom glasilu „Južne vesti“ iz Niša. Sudac je također zaključio da se Stanković “izrazio na uvredljiv, krajnje nekulturan način, iznoseći nedopustive vrijednosne stavove ali niti jednog momenta nije izrazio osobne namjere za poduzimanjem bilo kakve radnje koja bi kod oštećenih ugrozila sigurnost. Drugim riječima samo formulacija “Zapaliti ću da ne postoje osobe koje tamo rade“ mogla bi predstavljati radnju izvršenja kaznenog djela ugrožavanje sigurnosti.”, stoji u obrazloženju presude.Povodom oslobađajuće presude, Fairpress je kontaktirao glavnog urednika “Južnih vesti” Predraga Blagojevića koji se osvrnuo na odluku suda:

Neshvatljivo mi je da sudac može zaključiti da poruka “treba vas zapaliti” nije prijetnja, jer “optuženi nije izrazio osobne namjere”, odnosno da je trebao reći “zapalit ću vas”, pa da tek tada to bude prijetnja. Jednostavno, bi li na isti način sudac sudio kada bi njemu netko rekao “treba vas zapaliti”? Ono što mene brine je praksa po kojoj su sudovi i tužiteljstva na jugu Srbije (za ostatak zemlje ne znam) počeli zauzimati vrlo tolerantan stav prema prijetnjama upućenim novinarima, a da sve to obrazlažu na vrlo kreativan način.

Nadalje, Blagojević je istaknuo da se ovakvim odlukama suda ohrabruje loša komunikacija prema novinarima:

Osnovni sud u Nišu već je jednom presudio da “ne igraj se vatrom” i “pazi šta radiš da ne bi imao posla sa mnom” – nisu prijetnje već “ukazivanje na osjetljivost situacije”. Isti sudac je i za rečenicu “Da ste ovo napisali u Americi, da li biste živi dočekali jutro” zaključio da nije pretnja jer “sama činjenica da je okrivljeni radnju smjestio u stranu zemlju pokazuje da je svjestan da pravosudni sistem u Srbiji ne dozvoljava ubojstvo”. Valjda u Americi dozvoljava.. Ili kada je nedavno Osnovno tužiteljstvo u Leskovcu zaključilo da “dao bih ti metak u čelo” nije prijetnja – jer nije rekao “dati ću ti metak u čelo”.. Na taj način se ohrabruje takva vrsta komunikacije ne samo prema novinarima, već i ka bilo kom drugom građaninu.

Prema pisanju “Južnih vesti“, vršitelj dužnosti javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu Saša Đokić najavio je da će tužiteljstvo uložiti žalbu na odluku suda.

 Foto: Facebook 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend