26. jan 2016.

Skupština Srbije odbacila tumačenje kojim se fotografija ne smatra autorskim delom

photo_foto_camera_flickr_Paul_ReynoldsSkupština Srbije nije danas usvojila Autentično tumačenje Zakona o autorskom i srodnim pravima, kojim se fotografija ne smatra autorskim delom, a odbačeno je i drugo tumačenje Zakona o elektronskim medijima za način izbora članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM)

Autentično tumačenje Zakona o autorskom i srodnim pravima inicirala je u Srpska napredna stranka (SNS), a izazvalo je protest fotografa i fotoreportera, koji su danas skupom ispred parlamenta apelovali na poslanike da ga ne usvoje, jer je u suprotnosti sa svim svetskim standardima.

Taj akt u glasanju niko od poslanika nije podržao, iako je inicijativu pokrenula vladajuća SNS.

Pošto se u javnosti pokrenula debata o oduzimanju autorstva fotografima, premijer Srbije Aleksandar Vučić je proteklog vikenda izjavio da će se ta situacija rešiti tako da se pomogne fotoreporterima.

U tumačenju zakona, koje je ranije usvojio skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, pisalo je da se autorskim delom ne može smatrati i uživati autorsko-pravnu zaštitu svaka rutinski izrađena fotografija, koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira da li je originalna duhovna tvorevina autora.

U obrazloženju je navedeno da su obične fotografije, a posebno one koje su u sastavu novinarskog članka kao ilustracija teksta, rezultat isključivo mehaničke, rutinske, odnosno fizičke radnje i da treba da imaju pravnu zaštitu na osnovu opštih principa građanskog prava, ali ne u smislu Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Za drugo tumačenje, koje je bilo na dnevnom redu, Autentično tumačenje Zakona o elektronskim medijima, takođe na inicijativu SNS, glasalo je svega 17 poslanika.

To tumačenje, koji je ranije usvojio skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, propisivalo je da za izbor članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), organizacije civilnog društva i udruženja dogovorom predlažu dva kandiodata za to telo, a ako nema saglasnosti svih, konačan predlog zajednikog kandidata utvrđuje se glasanjem.

U odbačenom tumačenju piše da ukoliko organizacije odnosno udruženja ne postignu dogovor za konačan predlog dva kandidata za člana Saveta, konačan predlog zajedničkog kandidata utvrđuje se glasanjem svake organizacije za jednog kandidata i tako se utvrđuje konačan predlog dva kandidata, sa najviše glasova.

 Foto: Flickr / Paul Reynolds 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend