12. nov 2015.

Pressing: Rat u medijskom podzemlju za mesto uz premijera

obradovic-georgiev-n1Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) rekao je povodom dešavanja na relaciji Kurir – Informer – TV Pink da je u medijskom podzemlju počeo rat, koji se ne tiče slobode medija, već političkog uticaja koji se pretače u novac

„To je rat dveju struja koje se bore za privilegiju da budu uz skute gospodara“, rekao je Obradović u emisiji Pressing na N1.

Slobodan Georgiev, novinar BIRN-a kaže da ga sukob Kurira i Informera podseća na nekadašnji sukob TV Pinka i Blica, a da je novost samo politička dimenzija, jer se specijalni program u nedelju zvao „Rušenje Vučića“.

Predsednik NUNS-a i novinar BIRN-a se slažu da su sve vlade insistirale na kontroli medija kako bi dale veći značaj onome što rade i fingirale svoj uticaj, a da su tabloidi postali političko oružje u borbi sa protivnicima.

Obradoviće je napomenuo da je vlasniku Kurira, Aleksandu Rodiću nije mesto na čelu borbe za slobodu medija.

„Da nije tragično bilo bi komično, cinično je da se Aleksandar Rodić stavlja na čelo borbe za slobodu pisane reči i ovog režima. Kurir i Informer su dve strane iste medalje, a novinarstvo neće dobiti u njihovom ratu. To što je Rodić trenutno protiv vlasti je splet okolnosti“, rekao je Obradović.

On je dodao da NUNS „neće da se meša u taj brlog, a da bi Rodić za 24 sata promenio stranu kada bi dobio veću ponudu.

Georgiev kaže da smo iz sukoba Kurira i Informera saznali ono što su do sada bile glasine – da je postojao dogovor Kurira i vlasnika Farmakoma, Miroslava Bogićevića, u preuzimanju dela udela u Politici koji je imala kompanija VAC. Međutim, on napominje da i posle svih optužbi iz oba tabloida i dalje ne znamo da li Politika pripada Kuriru ili Bogićeviću.

„Verujem da Boris Tadić nije imao udela u davanju novca, verujem da je bio upućen, tada je govorio da se ne može dozvoliti da Politika padne u ruke Kuriru. Verujem da Tadić nema veze sa kriminalizacijom prodaje Politike, ali njegovi ljudi iz kabineta znaju više“, rekao je novinar BIRN-a povodom optužbi da je Bogićević reketiran po nalogu bivšeg predsednika Srbije i njegovih ljudi.

„Nije Aleksandar Vučić izmislio ovaj sistem. Isti taj Kurir i Mlađan Dinkić su bili pred novinarskim sudom časti kada je rušena vlada Zorana Živkovića, jer je Dinkić hranio Kurir papirima. Vučić je sistem doveo do perfekcije i koristi ga na jedan brutalan način. Tabloidi su od pudlica postali pitbulovi“, rekao je predsednik NUNS-a.

Georgiev dodaje da su mediji postali političko oružje, zbog čega je i usledila ovakva reakcija vlasti.

„Ivan Tasovac se nikada nije oglasio za dve godine. Bila je serija napada na BIRN, a on je dogovarao ‘Molim vas ne mogu se ja time baviti’. Oglasio se kada je Kurir rekao da u Srbiji postoji cenzura. Zašto se sada uznemirio“, upitao je Georgiev.

Vukašin Obradović objašnjava da je Tasovac ministar kulture, a da premijer Vučić ima ulogu ministra informisanja pošto o medijima više govori od resornog ministra u Vladi. Kako kaže, bavljenje medijima i etiketiranje određenih kao stranih plaćenika je ostalo iz njegovog radikalskog perioda iz devedesetih godina.

KAKO SE FINANSIRA BIRN?

Georgiev kaže da se BIRN finansira kao i druge organizacije civilnog društva. „Pravimo projekte i aplciramo tamo gde smatramo da možemo da dobijemo novac“, kaže Georgiev i dodaje da su podaci o finansiranju dostupni na sajtovima donatora.

„Premijer nije dobro bavešten ili je zlonameren. Kada je u pitanju finasiranje medija iz EU nema tajni i nema tajnih fondova. Ne možete sakriti novac koji dobijete iz EU, ali on to mistifikuje kao da su u pitanju zaverenici. Vučić želi da deo medijske scene predstavi kao strane plaćenike i domaće izdajnike. Toga se više plašim nego medijske hajke u Informeru. Kada premijer kaže da neko daje tajne pare medijima, to jeste razlog za brigu“, upozorava Obradović.

Objavljivanje bankarskih izvoda BIRN-a u Informeru i prozivanje određenih medija da su „strani plaćenici“, Georgiev takođe vidi kao nastavak Vučićeve politike od pre 20 godina.

„On zna sve, ali radi dve stvari. Vrši pritisak prema institucijama napolju, Evropskoj komisiji i razvojnim agencijama, tako što medije opanjkava. S druge strane, kada nema priče o velikoj Srbiji, Republici Srpskoj u sklopu Srbije, o Kosovu, jedino što mu iz radikalskog perioda ostaje je borba protiv unutrašnjih neprijatelja, stranih plaćenika“, smatra Georgiev.

Kada je u pitanju izveštaj Evropske komije i deo koji se tiče slobode medija, gosti Pressinga se slažu da situacija nije baš takva kao što ju je Vučić opisao – da je 97 odsto izveštaja pozitivno, a samo tri negativno.

„Ako se otvore poglavlja 23 i 24 teme medijskih sloboda i sloboda izražavanja treba da dođu na pravi način na dnevni red. Tada ćemo videti koliko je vlast spremana da o tome razgovara na način koji je primeren Evropi, u koju toliko žele da idu, kaže Georgiev i dodaje da u zakonu postoji član u kojem se kaže da novinari imaju slobodu da kritikuju vlast.

„To je nešto na šta treba stalno podsećati premijera i ljude iz vlasti. I premijer treba na to da podseća svoje ljude“, rekao je Georgiev.

Vukašin Obradović napominje da je odnos prema medijima u državi slika odnosa prema demokratiji.

„Nedostaje političke volje da se mediji shvate kao deo demokratskog procesa. Vlast ih i dalje gleda kao sredstvo za ostvarivanje ciljeva. Imamo manje-više dobre zakone, ali nema volje za ostvarivanje“, rekao je Obradović.

On zaključuje da sloboda medija u Srbiji zavisi od stava premijera prema njima.

„Ako je suditi prema njegovom danjašnjem komentarisanju, ja nisam optimista“, rekao je Obradović.

Urednik Južnih vesti: Lokalni mediji produžena ruka vlasti

Peđa Blagojević, urednik Južnih vesti iz Niša rekao je da se u delu izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na medije ne nalaze detalji koji se tiču lokalnih medija, što ga, kako kaže, plaši. On nema dileme kako će se u predizbornom periodu ponašati lokalni mediji u Niš u i regionu, za čije vlasnike se priča da su bliski sa vlašću.

„U predizbornoj godini gradska vlast u Nišu je šest puta povećala budžet za medije, tako da nema sumnje da će biti produžena ruka vlasti“, rekao je Blagojević.

Južne vesti se i dalje bore da nađu mesto na kojem će se održati promocija knjige Srđana Škora, novinara Novosti, koji je smenjen sa uredničkog mesta pošto je na RTS kritikovao vlast Aleksandra Vučića.

„Promocija njegove knjige će biti održana, ali je pitanje gde. Narodna biblioteka u Nišu je odbila, a direktorka je rekla da su svesni da dobijaju platu iz budžeta i da mora da misli na zaposlene. Obratili smo se za pomoć centru kojim upravlja organizacija civilnog društva. Oni su nemušto odgovorili da su osnovani da bi se bavili kreativnim razmišljanjem i umetnošću. Knjiga će biti predstavljena Nišlijama na centralnom gradskom trgu. Možda neko može da zaustavi inforamciju u medijma, ali ona mora negde da izađe“, kaže Blagojević.

Dodaje da ne očekuje neprijatnosti od policije, ali da ga brine pojava aktivista vlasti ili opozicije na promociji, što bi dovelo do politizacije događaja.

 Foto: N1  

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend