12. nov 2015.

Rajfajzen banka negira da su objavljeni dokumenti u Informeru njeni

racunRajfajzen banka negira da je izvod bankovnog računa BIRN Srbije koji je objavljen u Informeru u ponedeljak 9. novembra, autentičan

“Rajfajzen banka a.d. Beograd vas obaveštava da je sa sigurnošću utvrđeno da informacija o prilivu na vaš račun, koja je objavljena u dnevnom listu Informer nije potekla iz banke, kao i da dokument koji je objavljen, nije dokument iz Rajfajzen banke a.d. Beograd”. Banka dodaje i da “nema saznanja kako je dnevni list Informer došao u posed navedenih informacija”.

Uz feljton pod nazivom „HIT Evropska komisija platila 86.870,12 e za pljuvanje Vučića!“, Informer je kao dokaz svoje teze da BIRN dobija novac stranih vlada radi izazivanja haosa u Srbiji, objavio i finansijsku dokumentaciju sa podacima o stanju i prometu na računu koji BIRN Srbija ima u Rajfajzen banci.

Prema onome što piše u Informeru, tu dokumentaciju ovaj tabloid je dobio u banci.

Kako je protivzakonito da banka objavljuje ili dostavlja trećim licima podatake o stanju, prometu i transakcijama na računu klijenta bez njegove saglasnosti, BIRN se obratio Rajfajzen banci sa molbom da utvrdi da li je tačno da je Informer te podatke dobio u banci i ko je za to odgovoran.

Banka nije dostavila objašnjenje na osnovu čega se tačno bazira zaključak da nije u pitanju autentičan dokument potekao iz Rajfajzen banke. Do kraja radnog vremena, banka nije odgovorila ni na pitanja – da li zaključci istrage upućuju da je dokument objavljen u Informeru falsifikat ili je potekao iz drugog izvora i ako jeste, ko još raspolaže svim objavljenim podacima ako oni ne potiču iz banke.

Inače, dostupnost bankarske dokumentacije trećim licima regulisana je Zakonom o bankama i Zakonom o krivičnom postupku, kaže advokat Miodrag Vuković, nekadašnji pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije. Ona može biti dostupna samo nadležnim državnim organima – poreskim i organima krivičnog gonjenja i to u skladu sa propisima i stogo regulisanom procedurom o načinu na koji se do nje dolazi i kako se njom raspolaže.

„Nadležni organi prikupljene bankarske podatke mogu, na primer, koristiti u krivičnom postupku, ali ako se ne iskoriste, oni se moraju uništiti“, kaže Vuković, koji ističe da je legitimno da mediji objave dokumentaciju koju su dobili neformalnim kanalima, ali da u regularnom postupku nju nije moguće dobiti.

“Sada kada bismo se vi ili ja pojavili u nekoj banci i zatražili takve podatke, samo bi nas iznenađeno pogledali. Takođe ni bilo kom novinaru u redovnoj proceduri ne bi nijedna banka odobrila dostavljanje takvih podataka. To jednostavno, nije moguće, jer ne postoji osnov na koji se možete pozvati da biste dobili takav podatak”, kaže Vuković.

U današnjem broju, Informer je objavio i bankarski izvod o uplati Centru za istraživačko novinarstvo – CINS-u, koji takođe, ima račun u Rajfajzen banci.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend