23. nov 2015.

Prijava REM-u protiv TV Pink

nunsfotoNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podnelo je prijavu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) protiv TV Pink povodom gostovanja Dragana J. Vučićevića u Jutarnjem programu ove televizije u subotu 21. novembra. NUNS u prijavi ukazuje da je TV Pink prekršila odredbe Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga

U Pravilniku koji je doneo REM ističe se da je »pružalac medijske usluge dužan da obezbedi istinitost i potpunost informacija, odnosno verodostojnost i potpunost ideja i mišljenja koje objavljuje, a posebno u vestima i programima aktuelnosti«. Osim toga, pružalac medijske usluge je dužan da, »sa pažnjom primerenom okolnostima, pre objavljivanja određene informacije koja sadrži podatke o ličnosti, događaju ili pojavi proveri njeno poreklo, istinitost i potpunost«.

NUNS smatra, takođe, da su u programu TV Pink suprotno Pravilniku, u kome se izričito kaže da »pružalac medijske usluge ne sme objaviti programski sadržaj koji sadrži informacije kojima se podstiče, na otvoren ili prikriven način, diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica«, poimence nabrojana lica, organizacije i institucije koje, kako je rečeno, pripremaju državni udar. Na taj način pojedinci i institucije su stavljeni u kontekst koji može ugroziti njihovu bezbednost.

NUNS podseća da je Dragan J. Vučićević među organizatore navodnog državnog udara svrstao glavnog urednika TV N1 Jugoslava Ćosić, vlasnika Kurira Aleksandra Rodića, potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović, biznismena Miroslava Miškovića, pukovnik policije Milana Milovića, ministarku državne uprave Kori Udovički, potpredsednika SPS Branka Ružića, funkcionera SNS Sašu Mirkovića, kao i Tihomira Trišića i Dejana Jocića.

Sekretarijat NUNS-a
Beograd, 23. novembar 2015.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend