19. dec 2015.

Prijetili svjedoku u slučaju pokušaja ubojstva istraživačkog novinara Željka Peratovića

12366978_10153576290434279_1593363683_nOčito je da su slučajevi povezani i da se ovdje radi o zastrašivanju

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je optužnicu protiv Željka Šafara i Alena Horvata jer su prijetili svjedoku u slučaju pokušaja ubojstva istraživačkog novinara Željka Peratovića. Navedene osobe terete se za zastrašivanje Franje Požgaja, svjedoka fizičkog napada na Peratovića koji se dogodio krajem svibnja ove godine u Luci Pokupskoj. Osumnjičeni za napad koji se dogodio prije sedam mjeseci su Vladimir Čunko, njegov istoimeni sin te Zihnija Grahović koje se isprva teretilo za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Tek nakon što je tužiteljstvo prihvatilo Peratovićevu prijavu za pokušaj ubojstva došlo je do teže kvalifikacije kaznenog djela.Iz Općinskog državnog odvjetništva potvrdili su nam da je optužnica podignuta:

U svezi s Vašim današnjim upitom, izvještavamo Vas da je Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu nakon provedenih izvida i dokaznih radnji  podiglo pred Općinskim sudom u Karlovcu optužnicu protiv  hrvatskog državljana (1969.)  zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje iz članka 139. stavka 1. i 3. KZ/11 na štetu novinara Željka Peratovića te hrvatskog državljana (1976.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje iz članka 139. stavka 2. navedenog zakona, također na štetu imenovanog novinara.

Željko Peratović je za Fairpress progovorio o pozadini cijelog slučaja istaknuvši kako je razgovor pred svjedocima sa Željkom Šafarom, inače službenikom u Gradskoj upravi i načelnikom MO Rečica te predsjednikom Vatrogasne zajednice grada Karlovca, od 15. srpnja o.g. produbio njegove sumnje da je napad koji se dogodio 28. srpnja o.g. naručen od treće osobe, odnosno da nema veze s osvetom osumnjičenika zbog njegovog pisanja o njima (kako je to u izjavi za Hinu 31. srpnja rekao dežurni zamjenik županijske odvjetnice, Mladen Krajčić.)

Nakon objave spomenute izjave DORH-a za Hinu, Vladimir Čunko mlađi i Zihnija Grahović te njihov „poticatelj“ Vladimir Čunko stariji zaputili su se prema meni  kako bi me dokrajčili. Pretpostavljam da je Čunko stariji organizator oba napada, o čemu bi više mogao znati Željko Šafar.

Peratović je u dopuni kaznene prijave od 24. lipnja 2015. godine pojasnio kako sukob sa Šafarom traje od proljeća 2014. godine kada je Peratović na svom Facebook profilu napisao kako netko od Rečičaka baca topovske udare u Kupu. Šafar je tada Peratovića i Požgaja „u šali“ optužio za ribokrađu. Također, Peratović je napomenuo kako se Šafar zanimao za njegovo pisanje o slučaju Perković te je izjavio kako ta stvar nije bitna, da od toga neće biti ništa. Također je naglasio kako je početkom lipnja Željko Šafar je u svom susjedstvu zatekao Franju Požgaja te mu je u šali rekao da se pripazi jer ga kod trgovine čekaju dvojica bradonja.

Motivi optuženika za zastrašivanje svjedoka još uvijek su nepoznati utoliko što je istraga još uvijek u tijeku, a u kakvoj su vezi optuženi s osumnjičenima za napad na novinara tek će se vidjeti.Peratović kaže kako za sada nema dokaze koji bi povezali Šafara i Horvata s napadom na njega. O prijetnjama ključnom svjedoku osvrnuo se za Fairpress:

Iako sam pesimist što se tiče sustava, podignuta optužnica ohrabrujuć je korak za moj slučaj. Očekujem od suda izlist telefonskih brojeva Željka Šafara i napadača. Očito je da su slučajevi povezani i da se ovdje radi o zastrašivanju.

Podsjetimo, 28. svibnja o.g. oko 19 sati, Željko Peratović fizički je napadnut na imanju u vlasništvu njegove supruge u Luci Pokupskoj od njemu tada nepoznatih osoba bez ikakvog izravnog ili neizravnog povoda, pri čemu su mu nanesene teške tjelesne ozljede.

Tri dana nakon napada, Peratović je podnio pritužbu na neprofesionalno postupanje policije u njegovom slučaju Državnom odvjetništvu i ostalim nadležnim institucijama, izražavajući sumnju da postoji naručitelj njegova zastrašivanja koje je završilo pokušajem ubojstva.

U ponedjeljak 15. lipnja, Peratović je predao i kaznenu prijavu na Županijsko državno odvjetništvo Karlovac za poticanje na ubojstvo i pokušaj ubojstva protiv poznatih počinitelja.

Nadalje, Županijsko državno odvjetništvo prihvatilo je kaznenu prijavu za pokušaj ubojstva Peratovića i donijelo na temelju prijave rješenje o provođenju istrage. Istraga je pokazala da se u slučaju napada na Željka Peratovića radi o policijskoj kaznenoj prijavi o pokušaju nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Počinitelje se sumnjiči za počinjenje kaznenog djela protiv života i tijela, odnosno ubojstvo u pokušaju.

 Foto: Facebook 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend