02. jun 2016.

Prostakluk filipinskog Trampa: Zviždao za novinarkom

Novoizabrani predsednik Filipina Rodrigo Duterte optužen je za seksualno uznemiravanje pošto je neprilično zviždao za novinarkom na konferenciji za novinare

Tom prilikom je on takođe pravdao ubistva korumpiranih novinara.

Agencije prenose da je Duterte, star 71. godinu, prekinuo novinarku dok mu je postavljala pitanje o imenovanju članova njegovog kabineta tako što je prvo komentarisao da ona samo želi njegovu pažnju, a potom je počeo da joj zviždi melodiju serenade.

Novinarka, Maris Umali, je pokušala da završi pitanje, ali je predsednik posmatrao sa podsmehom što je izazvalo salvu smeha prisutnih novinara.

Novinarka Umali je rekla da je ponašanje predsednika neprikladno, ali da ne želi da se od ovoga pravi skandal i da ne traži izvinjenje.

Sa druge strane, njen muž, takođe novinar, je na društvenim mrežama objavio da je „dobacivenje njegovoj ženi greška na toliko nivoa“.

„Neki vicevi su smešni i treba se smejati, ali nepoštovanje žena nije šala“, napisao je muž novinarke na svom Fejsbuk nalogu.

Na istoj konferenciji za novinare, Duterte je „opravdao“ ubistva korumpiranih novinara, a za jednog od njih je izjavio da je bio „truli kurvin sin koji je zaslužio da ga ubiju“, pišu agencije.

Predsednik Duterte, koji je pobedio na izborima na osnovu obećanja da će zaustaviti kriminal trako što će „ubiti desetine hiljada kriminalaca“, je i ranije kritikovan zbog uvredljivih komentara o ženama.

Tokom kampanje za predsenika Duterte je napravio „vic“ o tome kako bi silovao „prelepu australijsku misionarku“ koja je bila silovana a potom i ubijena 1989. godine prilikom zatvorske pobune.

Duertova ćerka je na ovaj „vic“ reagovala tako što je obelodanila da je i sama bila silovana, na šta je Duterte svoje dete nazvao „kraljicom drame“.

Prvi brak predesnika Filipina je poništen. On je u višegodišnjoj vezi sa drugom ženom, ali se otvoreno hvali svojim ljubavnicama.

Elizabeta Anđioko, predstavnica Socijal-demokratske partije žena Filipina je izjavila da „ponašanje predsednik, njegov rečnik i maniri, podstiču opšti stav da su Filipinke građani drugog reda“.

Duterte i njegovi saradnici su u više navrata rekli da njegovo ponašanje i komentare ne treba shvatati suviše ozbiljno jer je on „starsni govornik, autentične naravi koji voli da se šali i koristi ulični rečnik“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend