14. maj 2016.

Protest novinara RTV Slovenije: Zastrašivanje i javno vređanje jasna poruka svim novinarima da pažljivo pišu

rtvslovenijaNovinari i novinarke Radiotelevizije Slovenije održali su 9. svibnja miran prosvjed protiv uplitanja u neovisnost struke na sastanku Programskog vijeća RTV SLO koje je najavilo raspravu o 18 priloga i sadržaja koji navodno krše pravila tog javnog servisa te o događajima o kojima se nije izvještavalo, a kojeg je zatražila opozicijska stranka Janeza Janše (SDS)

Prosvjed su organizirali novinari RTV SLO želeći upozoriti na politički pritisak, koji se preko Programskog vijeća provodi na uredničku politiku javnog servisa, glavna tajnica Društva novinara Slovenija Špela Stare za Fairpress.

Novinarka RTVS-a Eugenija Carl, čiji se rad našao na popisu 18 nepodobnih priloga osvrnula se na cijelu situaciju za Fairpress naglasivši da u prozvanim prilozima nema stručnih pogrešaka, samo se isti ne sviđaju bivšem slovenskom premijeru i predsjedniku Slovenske demokratske stranke Janezu Janši.

Programsko vijeće RTV SLO, kojim predsjeda Mitja Štular, apologet prvaka oporbe Janeza Janše, je na zahtjev vijećnika koji ideološki pripadaju desnici, pozvao na raspravu o pojedinim prilozima novinara (mojih 4), jer nisu profesionalni i njima navodno kršimo pravila. Budući da se ovdje radi o čistom političkom pritisku na novinare i činjenici da su premašili svoje ovlasti, mi novinari RTV-a odlučili smo se na tihi prosvjed s transparentima na sjednici Programskog vijeća.

Prosvjed je potrajao 10 minuta, a parole na transparentima govore sve. Samo da naglasim, transparent na kojem je pisalo Smrt Janšizmu nije pripadao novinarima, nego skupini ljevičarskih protivnika Janše koji su pokušali politizirati prosvjed. Ovo je najveći politički pritisak na novinare u Sloveniji do sada. Novinari RTV-a i Društvo novinara Slovenije također su poslali i Otvoreno pismo predsjedniku i članovima odbora DZ za kulturu jer SDS želi raspravu o “pristranom izvještavanju” i novinarima koji kritički pišu o Janši i SDS-u, Eugenija Carl za Fairpress.

Naime, nakon što je programsko vijeće najavilo spornu raspravu, Aktiva novinara informativnog programa TV Slovenije, Uredništvo slovenskog programa TV Koper, Upravni odbor Društva novinara Slovenije i IO Aktive novinara Radija Slovenije poslali su 25.04. o.g. Otvoreno pismo članovima Programskog vijeća RTVS u kojem su ih podsjetili da je PV vodeće tijelo ustanove u pogledu programske politike, ali da to ne znači da može izravno utjecati na uređivačku politiku ili konkretan rad pojedinih novinarki i novinara. Dodali su da vjeruju da Programsko vijeće s posljednjim odlukama oko emisija i doprinosa programu, s kritikama na rad dijela novinara, s iznašanjem prigovora zbog “neizvješćivanja” o događajima i pojavama, grubo zadire u novinarsku i uređivačku autonomiju te tako vrši pritisak na urednice/ke, novinare/ke.

Osvrćući se na 18 nepodobnih priloga, naglasili su da je sazivanje izvanredne sjednice po njihovom mišljenu nezakonito te da je PV prešlo svoje ovlasti. U pozivu odboru državnog zbora za kulturu, objavljenom 9. svibnja na stranicama Društva novinara Slovenije, novinarske organizacije i uredništvo Slovenskog programa TV Koper zahtijevale su sprječavanje rasprave na temu “pristranog izvještavanja” RTV SLO te da se tako zaštiti neovisnost javnog servisa, kao i pravo javnosti da ispravi i nepristrane informacije. Članovi Odbora su pozvani da ne zlorabe svoju nadležnost te da se kroz mehanizme samoregulacije utvrde eventualne povrede profesionalnih i etičkih standarda.

Iztok Jurančič, glavni tajnik Sindikata novinara Slovenije istaknuo je kako je prosvjed bio opravdan izraz protivljenja nelegalnoj praksi nekih članova Programskog vijeća, koji nema pravo bilo kakvih intervencija u konkretne programske sadržaje.

U tom dijelu novinarska autonomija institucionalno i zakonom u javnom servisu nije najbolje sređena, što omogućava i sistematske pritiske politike na novinarski rad. U prošlosti smo imali pozamašnih slučajeva neformalnih promjena radnog statusa novinara zbog izražavanja njihovih stavova. Tome smo se protivili formalizacijom i tako spriječili promjenu radnog statusa. U slučaju prosvjeda je za sindikat inače bitno, da se unaprijed spriječi mogućnost širenja strahovlade, koja bi izašla iz političkih pritisaka na odrđene novinare. U sindikatu ćemo pratiti situaciju case by case i odmah reagirati u slučaju nelegalnih pokušaja promjene statusa određenih novinara.

Novinarka RTVS-a, Jelena Aščić koja je prošle godine smijenjena s voditeljske pozicije središnjeg Dnevnika RTV Slovenije, o čemu je Fairpress pisao, osvrnula se na prosvjed.

Mi novinari RTV Slovenija mirnim smo prosvjedom poručili Programskom vijeću, da ne želimo uplitanje politike bilo koje vrste i bilo koje boje u uredničku i novinarsku autonomiju. Želimo raditi svoj posao po visokim profesionalnim standardima i po novinarskom kodeksu, ali to postaje sve teže pod raznim pritiscima. Naš posao je da izvještavamo o nepravilnostima u društvu i politici, naš posao nije da budemo PR za političare, mada to neki očekuju.

Aščić se nedavno našla u skandalu kada je u autorskoj emisiji Utrip koju svaki tjedan radi drugi novinar izjavila da vođa opozicije sanja vlastitu vojsku osvrćući se na ideju SDS-a za formiranjem Nacionalne garde koja će se boriti protiv terorizma i organiziranog kriminala. Ubrzo nakon, SDS je od vodstva RTV Slovenije zahtijevao ispravak informacije. Istovremeno se na Aščić na društvenim mrežama obrušila lavina govora mržnje te je prijavljena na novinarski časni sud.

Zastrašivanje, prijetnje sudskim tužbama, prijave na Novinarski časni sud, blaćenje i javno vrijeđanje, čemu su u zadnje vrijeme izloženi pojedini novinari, jasna su poruka svim novinarima, da budu jako pažljivi u tome što, kako i o kome pišu. To je uz snažnu autocenzuru pogubno za novinarstvo. A bez slobodnog novinarstva nema slobodnog društva, Jelena Aščić za Fairpress.

Nadalje, Aščić smatra da je sazivanje izvanredne sjednice parlamentarnog Odbora za kulturu, koju zahtijeva stranka Janeza Janše (SDS), raspravljanje političara o pojedinim novinarima u parlamentu u zemlji, koja sebe smatra demokratskom, znak nerazumijevanja koncepta demokracije, novinarske nezavisnosti i slobode govora.

Za komentar obratili smo se Radioteleviziji Slovenije:

Mirni prosvjed novinara na posljednjoj sjednici Programskog vijeća, RTV Slovenija ne želimo komentirati, jer nije bila usmjerena protiv vodstva RTV Slovenije, ali je rezultat djelovanja i odluka donesenih na Programskom vijeću.

Nedavno je Programsko Vijeće imenovalo Marka Fillija za vršitelja dužnosti direktora RTV SLO te je objavljena i presuda višeg radnog i socijalnog suda, prema kojoj je poništena odluka Programskog vijeća o imenovanju Marka Fillija ravnateljem Radiotelevizije Slovenije iz rujna 2014. godine, koje je svojevremeno podiglo medijsku prašinu. Iz Službe za odnose s javnošću RTV SLO osvrnuli su se na imenovanje ravnatelja i presudu suda:

U postupku imenovanja generalnog direktora u travnju 2014. godine, tjedan dana nakon glasovanja u kojem je većina glasova dana kandidatkinji Nataši Pirc Musar, ispostavilo se da jedan od članova Programskog vijeća u vrijeme imenovanja Vijeća za programiranje, a na dan izbora nije ispunjavao zakonske uvjete za članstvo. Glas tog člana, koji je godinu dana prije član vodstva političkih stranaka, što je izričito zabranjeno zakonom, bio je odlučujuć za izbor Pirc Musar. To je stvorilo ilegalnu situaciju i nepropisan utjecaj na političke odluke o izboru glavnog ravnatelja nakon čega je Programsko vijeće odlučilo ponoviti glasovanje te je u ponovljenom postupku u rujnu 2014. za glavnog ravnatelja nacionalne medijske kuće imenovan gospodin Marko Filli.

Unatoč činjenici da je Nataša Pirc Musar u više jurisdikcija i više sudskih postupaka pokušala osporiti takve akcije Programskog odbora i inzistirala na stavu da je legalno izabrana, prvostupanjski sud potvrdio je odluku Programskog vijeća u cijelosti. U petak, 6. svibnja 2016. RTV Slovenija dobila je rješenje i presudu Vrhovnog suda koja se odnosi na imenovanje ravnatelja RTV Slovenije. RTV Slovenija, nakon razmatranja Višeg radnog i socijalnog suda utvrdila je da odluka o imenovanju gospodina Marka Fillija za ravnatelja RTV Slovenije ispravna, te nije imenovala Natašu Pirc Musar za generalnu direktoricu RTV Slovenije. Na sjednici Programskog odbora, koja je održana u ponedjeljak, 9. svibnja 2016., Marko Filli je imenovan za generalnog direktora u trajanju mandata od jedne godine. Istovremeno će RTV Slovenija u skladu s Odlukom Vijeća za širu važnost slučaja izraditi prijedlog revizije presude Višeg radnog i socijalnog suda te će je priložiti zajedno s prijedlogom za povlašteni rad. Reviziju je potrebno, sukladno sa zakonom, predati u roku od 30 dana od objave presude.

 Foto: Foto: rap-ing.si 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend