14. maj 2016.

Prijave protiv emisije „Bujica“: Medijski linč i javna poternica za glumcem Reneom Bitorajcem

Agencija za elektroničke medije zatrpana je prijavama građana protiv emisije Bujica i portala narod.hr zbog svojevrsne tjeralica za glumcem Reneom Bitorajcem, u sklopu koje je objavljena i njegova kućna adresa na kojoj živi sa suprugom i dvoje male djece

Na adresu ovog regulatornog tijela pristiglo je više desetaka prijava građana koji upozoravaju na govor mržnje u „Bujici“ i na portalu narod.hr, čiji je izdavač udruga „U ime obitelji“ čiji je najistaknutiji član Željka Markić.

Podsjetimo, nakon što je Bitorajac objavio satirični video klip pod naslovom „Mi Hrvati“ na Osječkoj televiziji prošlog je petka emitirana emisija u kojoj je izrečeno niz huškačkih kvalifikacija. Već sutradan portal narod.hr posvetio je ovoj temi opsežan tekst u kojem su ponovljene sve huškačke kvalifikacije kao i u „Bujici“, a također je objavljena fotografija Bitorajčeve kućne adrese.

„To se ne može shvatiti nikako drukčije nego kao govor mržnje s ciljem medijskog linča i javne potjernice za Bitorajcem“, zaključuje se u jednoj od prijava poslanih Agenciji za elektroničke medije, a objavljenoj na društvenim mrežama uz poziv savjesnim građanima, koji ne žele pristati da u Hrvatskoj 2016. godine ovakvi primjeri govora mržnje i poziva na linč postanu prihvatljivi, da i sami prijave „Bujicu“ i narod.hr.

Osim ovih prijava u Agenciju je stiglo i više pritužbi na Hrvatsku radio-televiziju zbog slučaja kada je javni servis izravno prenosio misu koju je služio prior Dominikanskog samostana u Splitu, Luka Prcela, otprije javnosti dobro poznat po veličanju ustaškog režima i Nezavisne Države Hrvatske.

Prema proceduri Agencije za elektroničke medije sve pristigle pritužbe građana, bilo da su poslane preko njihove internetske stranice ili pisanim putem, analizira stručna služba, koja ocjenjuje opravdanost pritužbi i konzultira se sa zakonima, nakon čega se slučaj iznosi pred šesteročlano Vijeće za elektroničke medije koje odlučuje o eventualnim sankcijama, piše Lupiga.com.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend