14. maj 2016.

Direktan prenos samoubistva i silovanja

PeriscopeTragedija devetnaestogodišnje Francuskinje poslednji je u nizu slučajeva da korisnici aplikacije „Periskop” krše pravila postavljajući snimke nasilja, pretnji i druge nedozvoljene sadržaje

Francuska policija otvorila je istragu o slučaju samoubistva koji je jedna devetnaestogodišnjakinja prenosila uživo preko aplikacije „Periskop”.

Devojka je, prema pisanju francuskih medija, u utorak po podne skočila pod voz na stanici oko 40 kilometara južno od Pariza.

Prethodno je putem pomenute aplikacije, koja omogućava emitovanje snimaka preko interneta u realnom vremenu, snimala sebe u stanu, najavivši snimak kojim će „poslati poruku”, ali je upozorila mlađe pratioce da će biti šokantan.

U snimku je navela da je bila silovana i pomenula ime silovatelja.

Aplikacija, koju je „Tviter” kupio pre malo više od godinu dana, našla se za relativno kratko vreme mnogo puta u vestima zbog neprimerenog korišćenja.

Ovogodišnja „Pesma Evrovizije” počela je skandalom zbog snimka koji je postavljen upravo na „Periskop”.

Jedna članica ruskog žirija snimala je kako su glasali i emitovala snimak pre zvanične objave rezultata, što je zabranjeno. Zbog toga je udaljena iz žirija.

Tinejdžerka iz Ohaja prenosila je uživo pre nekoliko nedelja kako joj siluju drugaricu.

To je videla njena prijateljica iz druge države i pozvala policiju. I napadač i devojka koja je prenosila biće optuženi i sleduje im kazna od 40 i više godina zatvora ukoliko budu osuđeni.

Tužilac je bio zapanjen jer, kako je rekao američkim medijima, nikada pre toga nije video slučaj živog prenosa seksualnog napada.

Iako pravila „Periskopa” zabranjuju mnoge stvari, korisnike izgleda privlači prilika da dobiju svojih 15 minuta slave, makar to podrazumevalo kršenje zakona.

Jedna Amerikanka sa Floride prošlog oktobra snimala se 40 minuta kako vozi u alkoholisanom stanju.

„Vozim kući pijana. Zabava, moliću lepo! Hajde da vidim hoće li me privesti”, govorila je na snimku. Među nekoliko desetina ljudi koji su je gledali bila su i dva policajca, kojima je neko prethodno skrenuo pažnju.

Vožnja je trajala dovoljno dugo da bi otkrili lokaciju i priveli je. Na kraju je prošla sa uslovnom kaznom od 10 meseci, novčanom od 1.000 dolara i 150 sati društveno korisnog rada.

Suparničke grupe devojčica u Totenhemu zakazale su početkom aprila tuču preko „Periskopa”.

Gledaoci su čekali kada će da počne okršaj, ali neko je dojavio policiji. Kada su policajci stigli, tuča je već bila u toku, a mnogi su stajali sa strane i snimali svojim telefonima.

Skotland jard je posle na „Tviteru” objavio da su uspeli da zaustave „veliku borbu” i da su zaplenili „bokser”.

Američka policija u Sakramentu imala je malo teži posao jer nije dobila dojavu dok su dvojica muškaraca uživo prenosila kako se spremaju da povrede trećeg. Dok su se vozili automobilom, pokazivali su oružje, a gledaoci su „lajkovali”.

U jednom trenutku neko je tražio da dokažu da je oružje pravo, pa je jedan od njih dvojice otvorio prozor vozila i opalio. Snimak se prekida u trenutku kada su pokucali na vrata čoveka kog su tražili, a potencijalna žrtva nije identifikovana.

Prestupnici su privedeni zbog niza prekršaja, uključujući mahanje vatrenim oružjem na javnom mestu i posedovanje marihuane (na snimku je pokazuju).

U svim navedenim slučajevima prekršena su pravila korišćenja ovog servisa koja kažu da nije dozvoljeno prikazivati neprimerene sadržaje kao što je zlostavljanje dece i životinja, nanošenje telesnih povreda, podstrekivanje nasilja i pretnja nasiljem.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend