11. jan 2016.

Protest „Novinari ne kleče“ danas u 13 gradova širom Srbije

somborac-pracenje novinaraKako su za Cenzolovku rekli neki od organizatora, ovoga puta su uočljivi pokušaji da se protesti obeshrabre, pogotovo oni van Beograda. U nekim gradovima policija je insistirala na prijavi protesta, iako za to ne postoji zakonski osnov, a u nekim medijima bilo je i pretnji otkazima

Treće protestno okupljanje medijskih profesionalaca u okviru inicijative „Novinari ne kleče“ biće održano u ponedeljak, 11. januara, u 19 sati, ovoga puta u 13 gradova širom Srbije. Naziv ovog okupljanja je „Predsedniče Vlade, ko je ministar odbrane?“.

Protesti su izazvani uvredom koju je 6. decembra prošle godine, još aktuelni ministar odbrane Bratislav Gašić, prilikom posete fabrici „Prva petoletka“ u Trsteniku, uputio novinarki TV B92 Zlatiji Labović. Dok su se novinarske ekipe spremale da snime Gašićevu izjavu, pa je Labovićeva, koja je držala mikrofon, klekla da ne bi bila u kadru, ministar je rekao: „Što volim novinarke koje ovako kleknu“.

Za razliku od prve dve protestne večeri, održane 7. i 21. decembra, kada je jedini zahtev bio pokretanje postupka za smenu Gašića, ovoga puta su novinarke i novinari okupljeni u inicijativi „Novinari ne kleče“ izdali proglas u kojem je objašnjeno da je „suštinski cilj protesta odbrana prava građana na informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima nosilaca državnih funkcija”.

Protestna okupljanje biće održana u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Čačku, Boru, Mladenovcu, Lazarevcu, Kikindi, Vranju, Pančevu i  Novom Pazaru

U proglasu se od premijera Aleksandra Vučića zahteva da „smesta, bez odlaganja, izgovora i opstrukcija, uputi Narodnoj skupštini predlog za razrešenje Bratislava Gašića” i podseća da je Vučić još 7. decembra obećao da će to učiniti, ali to obećanje još nije ispunio.

Zahtevi su upućeni i Ivanu Tasovcu, ministru kulture i informisanja, od koga se traži da „položi račune” šta je uradio da zaštiti dostojanstvo novinarske profesije, poverenici za ravnopravnost Brankici Janković, za koju se ocenjuje da nije dovoljno učinila da pozove Gašića na odgovornost zbog njegove seksističke izjave, kao i potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović, od koje se traži da obavesti javnost „o koracima koje je, kao predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, preduzela da bi stekla uvid u stanju rodne ravnopravnosti u resoru koji vodi Bratislav Gašić”.

Protestna okupljanje biće održana u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Čačku, Boru, Mladenovcu, Lazarevcu, Kikindi, Vranju, Pančevu i  Novom Pazaru.

Na svim protestnim skupovima biće pročitan proglas Inicijative, a najavljeno je da će u Subotici proglas biti pročitan i na mađarskom jeziku.

Kako su za Cenzolovku rekli neki od organizatora, ovoga puta su uočljivi pokušaji da se protesti obeshrabre, pogotovo oni van Beograda. Naime, u nekim gradovima je policija insistirala da organizatori prijave proteste, iako za to ne postoji zakonski osnov, jer je stari zakon o javnim okupljanjima stavljen van snage, a novi još nije donet.

U dva grada policija je čak tražila da se lokalnim vlastima prijavi „zauzeće javne površine“, iako se taj pojam odnosi na postavljanje objekata na javnim površinama, što ovde nije slučaj.

Kako tvrde organizatori, u nekim nedavno privatizovanim medijima, novi menadžment je pretio zaposlenima otkazom ukoliko odu na protestna okupljanja. Organizatori nam nisu rekli o kojim je gradovima i medijima reč, obrazlažući to potrebom da kolege zaštite od represalija.

 Ilustracija: Marko Somborac 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend