28. nov 2015.

Protest u Istanbulu zbog hapšenja novinara

Više od hiljadu demonstranata okupilo se u Istanbulu u znak protesta zbog hapšenja dvojice novinara koji su optuženi za špijunažu

Demonstranti su se okupili ispred prostorija turskog opozicionog dnevnika „Džumhurijet“ u Istanbulu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog hapšenja dvojice novinara tog lista koji su osumnjičeni za špijunažu.

Demonstranti, među kojima je bilo novinara i poslanika iz opozicionih stranaka, uzvikivali su parole – „Rame uz rame protiv fašizma“, „Tajipe lopove“, „Tajipe ubico“.., misleći na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Nekoliko desetina demonstranata se, takođe, okupilo ispred kancelarije tog lista u Ankari, prenosi AFP.

Sud u Istanbulu optužio je za špijunažu glavnog urednika dnevnika „Džumhurijet“ Džana Dundara i šefa redakcije tog lista u Ankari Erdema Gula nakon što su objavili da su turske tajne službe slale oružje islamističkim pobunjenicima u Siriji.

Dundaru i Gulu preti doživotna robija ukoliko se utvrdi da su krivi, preneo je ranije Bi-Bi-Si.

Njihovi navodi i video snimak izazvali su pravu političku oluju u Turskoj, kao i tužbu koju je protiv tog lista podneo turski predsednik.

Novinari, koji poriču optužbe za koje se terete, izvestili su da su kamioni koje koristi turska obaveštajna agencija MIT korišćeni za prevoz oružja islamističkim opozicionim grupama u Siriji.

Video snimak koji je objavljen uz izveštaj pokazao je, navode novinari, kako turski policajci presreću kamione i otkrivaju sanduke sa oružjem i municijom.

Vlada tvrdi da su kamioni obaveštajne službe prevozili pomoć turkmenskoj manjini u Siriji, a Erdogan je upozorio da će se „onaj ko je napisao tu priču to skupo platititi“.

I Dundar i Gul su optuženi za špijunažu i pružanje pomoći pokretu Fetulaha Gulena, koji je ranije bio blizak saveznik Erdogana, ali turska vlada taj pokret sada smatra terorističkom organizacijom.

„Pitaju nas zašto smo objavili tu priču. Istorija novinarstva je puna primera kao što su „Votergejt“ ili „Vikiliks“ koji pokazuju da bi države želele da neke činjenice ostanu u tajnosti. Ali ih treba izneti na videlo jer je to u korist opšteg dobra“, rekao je Dundar.

Grupe koje se bore za slobodu štampe oštro su kritikovale optužbe protiv dva turska novinara.

Evropska unija, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Ambasada SAD u Ankari izrazili su zabrinutost zbog podizanja optužnice protiv dvojice turskih novinara.

Ambasada SAD u Ankari je na svom nalogu na Tviteru napisala da „izgleda kao da se opet vrši pritisak na medije“ i izrazila nadu da će turski sudovi i zvaničnici podržati fundamentalni princip slobode medija zagarantovan turskim ustavom.

Portparolka Visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je da su te optužbe protiv novinara zabrinjavajuće.

„Pažljivo pratimo razvoj situacije koji je zabrinjavajući“, rekla je ona na konferenciji za novinare, dva dana uoči samita EU-Turska u Briselu.

Istovremeno, predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović saopštila je da optužnice protiv turskih novinara „dalje degradiraju već kritičnu situaciju u oblasti slobode medija u Turskoj“, ističući da je to neprihvatljivo.

Mijatović je pozvala turske vlasti da oslobode novinare i odbace optužnice.

Turska se, inače, suočava sa oštrim kritikama zbog stanja na polju slobode štampe i nalazi se na 149. mestu među 180 zemalja na Indeksu slobode štampe u svetu koji su objavili Reporteri bez granica, podseća britanska medijska kuća.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend