21. okt 2016.

Radio televizija Kragujevac želi da bude regionalni javni servis

Radio televizija Kragujevac poslala je nedavno dopis Ministarstvu kulture i informisanja kojim se prijavljuje da bude regionalni javni servis jer su se u ovom mediju stekli uslovi za raskid privatizacije. Medijska strategija iz 2011. godine predviđala je da šest televizija postane regionalni javni servis, ali se od toga prilikom donošenja medijskih zakona odustalo

Kako za UNS kaže predsednik UGS „Nezavisnost“ RTK Goran Antonijević, na osnovu izjava novog ministra informisanja zaključili su da bi slična ideja mogla da se pojavi u novoj medijskoj strategiji.

– Svesni smo da je problem što su mediji već prodati i država ne može da ih oduzme od vlasnika. Međutim, naša privatizacija bi se svakog trenutka mogla raskinuti zbog nepoštovanja kupoprodajnog ugovora od strane vlasnika i tada bismo mogli da pređemo u državno vlasništvo – dodao je on.

Ministarstvo im je odgovodilo da će njihov predlog uzeti u razmatranje.

– Kolegama se svidelo takvo rešenje, ali morao sam da ih spustim na zemlju jer je to na dugom štapu. Prvo mora sa se usvoji nova strategija, a morali bi i da se promeni nekoliko zakona što će najranije biti za godinu i po dana – rekao je Antonijević.

Radnici RTK od utorka sprovode štrajk upozorenja i prekidaće program na sat vremena svakog dana do ispunjenja zahteva – isplaćivanja zaostalih plata i deblokade računa. Štrajka neće biti jedino sutra, na godišnjicu streljanja đaka u Šumaricama.

Na socijalni program koji je vlasnik televizije Radoica Milosavljević ponudio zaposlenima prijavilo se 34 njih.

Da bi radnici legalno mogli da se proglase tehnološkim viškom neophodan je sporazum vlasnika i sindikata na šta, kako kaže Antonijević, oni neće pristati dok se sa Milosavljevićem ne dogovore oko uslova sprovođenja programa.

– Vlasnik je ponudu izneo usmeno, preko direktorke, i tu fale detalji i rokovi. Od Ministarstva smo tražili da bude neka vrsta posrednika i organizuje nam sastanak sa Milosavljevićem. Kako smo naveli u dopisu Ministarstvu, mislimo da je u pitanju iznuđeni socijalni program jer niko se na njega ne bi prijavio ukoliko bi plate primao redovno – objasnio je Antonijević.


Autor: J. R

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend