21. okt 2016.

Zviždači trebaju zaštitu EU: potpišite peticiju #whistleEU

EFJ“Važno je biti zaštićen na razini EU jer se pitanje što je javni interes može razlikovati od zemlje do zemlje“, poručio je zviždač koji je otkrio LuxLeaks Antoine Deltour

Peticiju možete podržati ovdje.

Peticija koju je pokrenuo Eurocadres predstavljena je u Briselu na konfernciji na kojoj su sudjelovali predstavnici Eurocadresa, Europske konfederacije sindikata (ETUC), Europske federacije sindikata javnih medija (EPSU), Transparency Internationala. Peticiju je poržalo 48 organizacija koje su naglasile važnost zajedničkog djelovanja u vezi s tim ključnim pitanjem.

Nakon rasprave o Direktivi trgovanja tajnim podacima i suđenja zbog odavanja dokumenata pod nazivom LuxLeaks pitanje zaštite zviždača na razini EU se našlo u žarištu zanimanja. Zviždači često riskiraju da na kraju plate visoku cijenu otkrivanja informacija, a oni su ključni da bi se na svjetlo dana iznijele nezakonitosti, korupcija, sve ono što je protiv javnog interesa i prijetnja je zdravlju i sigurnosti.

Europski parlament je uglavnom sklon zagovarati europsku legislativu o zviždačima. Član Parlamenta iz redova Zelenih Benedek Javor snažno podupire tu akciju: “To nije kampanja u korist zviždača, to je kampanja u korist svih nas, u korist javnosti“, rekao je na konferenciji za novinare. Savez socijalista i demokrata (S&D) organizira konferenciju o europskoj akciji za zaštitu zviždača 20. listopada. A Europska komisija još istražuje odgovarajući pravni temelj za takvu akciju.

Direktorica EFJ-a Renate Schroeder povezala je zaštitu zviždača sa slobodom medija i kazala da ta pitanja idu ruku pod ruku sa zaštitom novinarskih izvora: “Ponosni smo na postojeće ‘curenje’ dokumenata, na LuxLeaks i na Panama Papers, jer pokazuju važnost istraživačkog novinarstva i suradnje koja prelati granice jedne zemlje. A sve je to bilo moguće isključivo zbog aktivne uloge zviždača.“ Upozorila je i na studiju o zakonima o zaštiti zviždača na razini EU koju je objavio Centar za pluralizam i slobodu medija (CMPF), koja pokazuje da vrlo mali broj zemalja ima posebne zakone koji se odnose na zviždače.

Na konferenciji se mogla vidjeti i videoporuka zviždača koji je otkrio LuxLeaks Antoinea Deltoura, kojeg sud u Luxembourgu tuži zbog otkrivanja informacija o porezima. “Važno je biti zaštićen na razini EU jer se pitanje što je javni interes može razlikovati od zemlje do zemlje“, poručio je.

Konferencija se mogla pratiti izravno na Twitteru. Ako ju niste vidjeli, možete ju pogledati na Periskopeu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend