07. mar 2016.

„Razvalili“ radio Valjevo

studio_2_radio_valjevo_djordje_djokovic

Studio 2 Radio Valjeva

Iz zdanja na Desankinom vencu, gde su bili Radio Valjevo i nedeljnik „Napred“, osim opreme i inventara, izneto je i uništeno i ono što je u vlasništvu Gada. U celoj zgradi isečene su instalacije za grejanje, poskidani radijatori i počupane elektroinstalacije. Iz Gradske uprave najavljuju da će podneti tužbu. Kažu da je pričinjena značajna materijalna šteta, a kolika utvrdiće istraga

Nedeljnik „Napred“ se iz prostorija u prizemlju iselio krajem januara, dok je Radio Valjevo zgradu napustilo sredinom februara. Izvaljena tabla sa natpisom Radio Valjevo, koja je bila postavljena na ulazu u zgradu, kao da nagoveštava nemar sa kojim je bivši stanar napustio zdanje na Desankinom vencu.

Načelnik Odeljenja za imovinske poslove i opštu upravu Darko Kostić kaže da su vlasnici Radio Valjeva predstavnicima Grada vratili ključeve od zgrade na Desankinom vencu i to je jedino konstatovano u zapisniku. „Oni su zgradu napustili u otkaznom roku, dobrovoljno su nam predali ključeve i time su nam prostorije vraćene u državinu. Nakon toga formirana je Komisija sa zadatkom da utvrdi činjenično stanje, tačnije da konstatuje da li su prostorije ostavljene u stanju u kakvom su bile 2007. godine kada su ugovorom date na korišćenje Radio Valjevu“, objašnjava Kostić.

Dodaje da je Komisija utvrdila da u svim prostorijama koje je koristilo Radio Valjevo nedostaju radijatori i da su isečene instalacije za grejanje, u nekim prostorijama su počupane elektroinstalacije i uništeni štekeri, a iz nekih su odneti i lusteri. „Nadležni organi Grada će preko javnog pravobranioca preduzeti sve pravne radnje kako bi Grad zaštitio svoju imovinu i nadoknadio štetu“, kaže Darko Kostić i naglašava da će istraga utvrditi ko je uništio i odneo imovinu iz zgrade koja je u vlasništvu Grada.

U Gradskoj upravi nisu znali za vandalizam i krađu

Kada su Kolubarske.rs, saznavši da su isečene inastalacije za grejanje i poskidani radijatori u zgradi koju je koristilo Radio Valjevo i da unutrašnjost tog zdanja izgleda kao nakon tornada, pitale da li će reagovati, u Gradskoj upravi bili su iznenađeni. Načelnik Aleksandar Vujić Subotić nam je rekao da nije upoznat da su iz zgrade odneti radijatori i isečene instalacije, ali da će to proveriti. Tek kada se uverio da su cevi isečene, a radijatori odneti formirana je Komisija koja je utvrdila činjenično stanje.

Odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs zar nije trebalo da se, u danu kada su novi vlasnici Radio Valjeva vratili ključeve, utvrdi i u kakvom je stanju zgrada, Darko Kostić objašnjava da je najvažnije bilo da novi vlasnici vrate ključeve nakon raskida ugovora o zakupu i isteka otkaznog roka, a rok je bio 15. februar.

Radio Valjevo je početkom oktobra prošle godine kupila Doris Aćimović iz Beograda, koja je izlicitirala 15 puta višu cenu od početne, tačnije 17.400 evra. Direktor Radio Valjeva Goran Pejković, prema tvrdnjama zaposlenih, tri meseca im nije isplatio zarade, a od privatizacije do danas isplaćena im je samo novembarska i to, kako kažu, od novca koji su zaradili pre privatizacije.

Zastupnici privatizovanog Radio Valjeva, krajem prošle godine, tražili su od gradskog rukovodstva da se iz budžeta obezbedi novac, kako bi zaposlenima bile isplaćene zarade za novembar i decembar i kako bi Radio Valjevo moglo da funkcioniše. Takođe, zatražili su da i dalje bez naknade koriste zgradu u kojoj je smešteno Radio Valjevo, a koja je u vlasništvu Grada.

Gradsko rukovodstvo je odbilo ove zahteve uz obrazloženje da ne postoji zakonska mogućnost da se privatizovanom mediju isplati novac iz gradske kase. Grad je doneo odluku da se Radio Valjevo iz zdanja na Desankinom vencu iseli do 15. februara 2016. godine. Sa novim vlasnicima Radio Valjeva nije potpisan ugovor o korišćenju prostorija, tako da sada nije moguće naplatiti tromesečno korišćenje zgrade u centru Valjeva.

 Foto: Đorđe Đokovic 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend