03. mar 2015.

Redakcija „Insajdera“: Uprava Zvezde praktično poziva na linč naših novinara

580300_brankica-foto-promo-1_fU prvoj epizodi emisije „Reporter” istraživano je zašto su fudbalski klubovi deo političkog plena kao i načini njihovog poslovanja

Najava emisije već je izazvala reakcije uprava FK Zvezda i FK Partizan, koji su na svojim zvaničnim sajtovima izdali oštra saopštenja. „Uprava Zvezde tako poziva praktično na linč naših novinara“, navode novinari redakcije „Insajder“ i konstastuju da u Partizanu navode da „emisija koju niko do sada nije video, demonizuje srpski fudbal“.

 

Evo šta je o emisiji „Reporter“ i svom statusu na B92 rekla Brankica Stanković u razgovoru za „Blic TV magazin“:

– U našu redakciju prešle su novinarke Senka Vlatković Odavić i Jasmina Pašić, koje su više od jedne decenije na B92 i predstavljaju, kako mnogi kažu, „staru devedesetdvojku”. Tako smo dobili veliko pojačanje. Pored njih dve i Irena Stević će biti autor emisije „Reporter”. To je emisija koja će se baviti aktuelnim temama, odnosno otkrivanjem raznih zloupotreba, korupcije i kriminala. Uskoro će početi i emisija „Portret” koja ima za cilj da pokaže ko je ko u Srbiji. Ko je šta radio i pričao nekada, a šta radi i priča danas. Gledaoci će tako imati prilike da se podsete i uvere kako mnogi koji su na javnoj sceni menjaju mišljenje i stavove u zavisnosti od trenutne situacije – kaže Brankica.

Emisije su vaša ideja?

– Nove emisije su rezultat svega što se dešavalo i što se dešava u Srbiji, a što prolazi kao najnormalnija stvar. Ideja je nastala u jednom od svakodnevnih razgovora članova naše male redakcije.

S ove distance gledano, da li su teme koje je otvorio „Insajder” i reakcije koje su usledile dovoljna satisfakcija za vas, s obzirom na to da vam je to donelo i ozbiljne pretnje kriminalnih krugova, policijsko obezbeđenje…?

– Naravno da je dobro, ne samo zbog nas i ne samo zbog „Insajdera”, već je pre svega zbog građana Srbije važno sve što smo otkrili. Mnogi dokazi koje smo objavili i mnoga pitanja koja smo pokrenuli u poslednjih deset godina danas sezvanično procesuiraju. Međutim, ostaje problem što sistem korupcije i zloupotreba nije razmontiran. Najveća satisfakcija ipak je kredibiltet koji smo uspeli da napravimo i sačuvamo bez obizra na sve.

Kako ocenjujete trenutno medijsko stanje u Srbiji?

– Užasno.

Šta je s projektom B92 info-kanala čiji je jedan od stožera trebalo da bude Olja Bećković i njen „Utisak nedelje“, kao i vi i vaša emisija?

– Ne znam, to ćete morati da pitate vlasnike TV B92. Nije trebalo da mi budemo stožeri, već smo mi predložili da ako već prelazi „Utisak nedelje”, pređemo i mi, ali tako što ćemo biti odgovorni za ceo program koji se emituje na Info-kanalu. Od te ideje se po svemu sudeći odustalo.

Vi ste ipak posle svega ostali na B92, kako ste uspeli da sačuvate nezavisnu poziciju?

– Posle čega? Ako mislite na odlazak „Utiska nedelje“, moram da kažem da je naša pozicija u startu bila drugačija jer smo mi zaposleni na B92 i „Insajder” je emisija u produkciji B92, dok je „Utisak nedelje” bila emisija u spoljnoj produkciji. Realno, naša pozicija na B92 nikada nije bila ugrožena, niko nam nije zabranio da radimo neku temu, niti postavljao bilo kakve uslove. Drugo je  pitanje atmosfere u kojoj rade novinari i razni pritisci sa svih strana, zato smo se kao redakcija, iz profesionalnih principa i razloga, oglasili povodom svih dešavanja oko emisije „Utisak nedelje”. Posle toga je održan sastanak i nama je saopšteno da je rukovodstvu TV B92 emisija „Insajder” važna i da ona treba da ostane na osnovnom kanalu uz napomenu da TV B92 želi da ima jak informativni program. Iz tog razloga mi smo rekli: okej, ako je tačno da želite jak informativni program, onda ćemo osim „Insajdera” raditi i dve nove emisije i emitovaćemo se svakog ponedeljka. Oni su pristali.

I dalje živim pod policijskim obezbeđenjem

Vaša knjiga „Insajder moja priča” je pobudila veliku pažnju javnosti, da li će biti nastavka?

– Knjigu sam napisala baš zato što više nisam mogla da ćutim o svim dešavanjima vezanim za moju bezbednosti. Smatrala sam da će se stvari pomeriti s mrtve tačke kada sve objavim i navedem sva imena onih koji su, prema zvaničnim dokumentima nadležnih institucija, potencijalna pretnja. Međutim, ništa se nije promenilo, ja i dalje živim sa policijskim obezbeđenjem. To nije moj poraz, nego poraz ove države koja na takav način šalje poruku da nema snage da se obračuna s onima koji na bilo koj način ugrožavaju bezbednost njenih građana. Knjiga „Insajder, moja priča“ naravno da nije završena priča jer ja tako živim i danas, ali nastavak zasad neću pisati.

„Insajder“ nije ukinut

Da li pokretanje nove emisije znači da je „Insajder” ukinut?

– Naprotiv. Nove emisije uvodimo baš zbog toga da bismo bili stalno prisutni. Kao što je poznato, „Insajder” se bavi velikim temama, istraživanja traju jako dugo i emituje se jedan do dva serijala godišnje. Istovremeno, važno je da se na istraživački način bavimo i dnevno aktuelnim događajima i ja sam sigurna da će autori novih emisija Senka, Jasmina i Irena svakog ponedeljka rasvetliti sve ono što Srbiju zanima, a što nemaju gde da vide. „Insajder” ću ponovo raditi ja posle nekoliko godina pauze. Novi serijal biće spreman za emitovanje za nekoliko meseci.

 Foto: Aleksandar Krstović 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend