06. nov 2015.

REM: Mi nismo cenzori niti glavni urednici domaćih medija

REM regulatorno-telo-za-elektronske-medije-rem_660x330Član Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Miloš Rajković rekao je, gostujući u Novom danu televizije N1, da REM vrši monitoring nacionalnih emitera, ali da ne može da deluje izvan zakona. On kaže da je protiv TV Happy pokrenut postupak zbog rijaliti programa „Parovi“, kao i da ima dosta osnova da još jedna televizija uđe u postupak

Rajković je objasnio da REM ima službu monitoringa koja 24 sata dnevno beleži signale emitera sa nacionalnom i regionalnom frekvencijom, i lokalne medije po slučajnom uzorku. Stručne službe potom obrađuju ono što smatraju da treba da dođe pred Savet koji, koristeći zakonsku regulativu, donosi odluku.

Gost Novog dana rekao je da je juče pokrenut postupak protiv televizije Happy zbog rijaliti programa „Parovi“, kao i da ima dosta osnova da još jedna televizija uđe u postupak, ali nije želeo da kaže koja. Kada je reč o rijaliti programima, Rajković je podsetio da nacionalni emiteri prikazuju tri formata, od kojih su dva licencna i imaju obaveze prema partnerima u inostranstvu, i nešto su blaža.

Najdrastičnija mera dosad je bilo isključenje jedne televizije na 24 sata, podseće Rajković i najavljuje da sledi još dosta odluka REM-a u vezi sa rijaliti programima. On objašnjava da rijaliti programi treba da idu sa odloženim emitovanjem od dva minuta kako bi se „bipovao“ neprimeren rečnik, ili zaustavio neprimeren sadržaj koji ne bi trebalo da uđe program.

On ipak ističe da se mora razlikovati zakonska i moralno-etička vertikala, odnosno da nešto što nije moralno ne mora da bude i nezakonito. „Onda dolazimo na klizav teren da učinimo nešto nezakonito… Imamo relativno novu zaonsku regulativu i možemo nju da koristimo, nemamo mogućnost da idemo van zakona, da skrenemo u cenzuru. Nismo cenzori i glavni i odgovorni urednici domaćih medija“, naveo je Rajković i dodao da bi REM mogla na sudu da izgubi spor u koliko bi prekoračila svoja ovlašćenja.

Mere koje može da izrekne REM kreću se od javnog upozorenja, pa sve do mogućnosti da se oduzme dozvola za emitovanje, objašnjava on.

Proslava SNS nije deo predizborne kampanje

Osvrćući se na primedbe Nezavnisnog udruženja novinara Srbije i Saveta za borbu protiv korupcije koji su kritikovali REM jer nije pokrenuo postupak protiv televizija koje su prenosile proslavu rođendana SNS-a, Rajković je rekao da u tom slučaju ima dosta nepoznavanja materija, da predizborna kapmapnja nije u toku, i da su na skupu SNS-a govorili i ljudi van poltike, iz javnog života.

„Ne možemo uredniku zabraniti, ako smatra da je zanimljiv i jeftin program, da ga pusti u etar“, poručio je Rajković, ističući da smo „zaboravili na ulogu urednika koji je taj koji treba da donosi odluke“.

Rajković je prokomentarisao i gašenje agencije Tanjug, ocenjujući da se menadžment te novinske agencije nije najbolje snašao, kao i da nije bilo volje u Ministarstvu kulture da se Tanjug transformiše. Svi rokovi su prošli, a retroaktivno se ne može ništa uraditi, konstatovao je član Saveta REM-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend