22. okt 2015.

REM se predomislio: Nema postupka protiv tri televizije

BG-REM-BEZ-PRIJAVE-1900-JMS-20151021-182859490-.mxf.Still002_IZVOR_N1Regulatorno telo za elektronske medije (REM), nakon tročasovne sednice, utvrdilo je da je setom novih medijskih zakona prestalo da važi Opšte obavezujuće uputstvo za emitere i da stoga ne postoji osnov da se pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti televizija koje su direktno prenosile proslavu sedam godina od osnivanja Srpske napredne stranke

Predsednik Saveta REM-a Goran Karadžić kaže da je to telo prvi put postupalo po ovakvoj prijavi nakon donošenja novog seta medijskih zakona i dodao da odluka nije doneta jednoglasno.

Na pitanje novinarke N1 Jovane Štetin da li to znači da televizije sad mogu nesmetano da emituju skupove stranaka i van predizbornih kampanja, Karadžić je odgovorio potvrdno.

„Pravilo važi sve dok se ne donese novi kodeks, a biće pozvani predstavnici novinarskih udruženja da učestvuju u njegovom pisanju“, rekao je on.

Podsetimo, uoči sednice Karadžić je za N1 najavio pokretanje postupka protiv televizija Hepi, Pink i Studio B, protiv kojih je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podnelo prijave.

„Uvrstili smo tačku u dnevni red jer je to zakonom zabranjeno već osam godina. Monitoring ove tri televizije vršimo 24 sata 365 dana u godini. Naše stručne službe prikupljaju podatke da li je još neko od emitera prenosio proslavu stranačkog skupa i ukoliko se utvrdi da jeste postupićemo i prema njima na isti način“, rekao je jutros Karadžić za N1.

Prema njegovim rečima, REM je i ranije pokretao postupke za izricanje mera emiterima zbog sličnih prenosa.

„Slični prenosi su se događali kad su u pitanju gotovo sve stranke i kad neko od medija posegne za time uvek smo vodili postupke, tako da ćemo i ovaj postupak privesti kraju i doneti odluku o izricanju mere“, rekao je predsednik Saveta REM.

Karadžić kaže da je do sada praksa bila da se, za ovakve postupke, izriče mera opomene.

Precizirao je da su emiteri prekršili Opšte obezujuće uputstvo koje zabranjuje direktno ili indirektno reklamiranje političke organizacije i oglašavanje njihovih skupova, van predizborne kampanje. Karadžić je podsetio da je to telo do sada pokrenulo oko 20 sličnih postupaka.

Obradović za N1: Skandalozna odluka

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović ocenio je za N1 da je odluka REM-a skandalozna i da predstavlja presedan.

„Taj pravilnik još postoji na sajtu REM i mi smo se u svojoj prijavi pozivali na njega jer nigde ne piše da je van snage“, objašnjava on.

Obradović kaže da je reč o očiglednom primeru da je „Savet REM-a stavljen u funkciju dnevne politike, a ne posla koji im je namenjen“.

Dodaje da NUNS želi da učestvuje u pisanju novog pravilnika.

„Ali nismo sigurni koliko to ima smisla nakon današnje odluke REM-a“, zaključuje Obradović.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend