22. okt 2015.

NDNV: Govor mržnje, diskriminacija i ratno huškanje na RTS-u

RTS_logo.svgNezavisno društvo novinara Vojvodine zahteva od Regulatornog tela za elektronske medije, ali i drugih nadležnih državnih organa, da odmah reaguju na eklatantan govor mržnje i huškanje na rat u emisiji Upitnik koja je emitovana sinoć sa početkom u 21 čas na RTS-u, pod nazivom „UNESKO: Čiji su srpski Dečani?“

U širenju mržnje, pozivanju na krvoproliće i ponižavanju albanskog naroda, prednjačio je vladika Srpske pravoslavne crkve Irinej Bulović, a voditeljica Olivera Jovićević ne samo da nije reagovala na to, već je naprotiv širenjem stereotipa, neistina i poluistina „dolivala ulje na vatru“.

Irinej Bulović je u ovoj emisiji ustanovio da su Albanci bili „neškolovana divlja plemena dok ih Tito nije školovao“ i da „ne postoje albanski spomenici kulture“. On je takođe građane albanske nacionalnosti poredio sa pripadnicima terorističke Islamske države… Osim toga, prizivao je i intervenciju srpske vojske i policije na Kosovu.

Bilo bi neophodno da se i rukovodstvo RTS-a jasno odredi prema ovom skandalu i saopšti građanima Srbije da li će i dalje da emituje ovakve programe ili planira da zaista postane javni servis u službi građana.

Da li RTS misli da će govorom mržnje i srednjovekovnim mračnjaštvom ohrabriti građane da plaćaju TV pretplatu?

Novi Sad, 21. oktobar 2015.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend