22. okt 2015.

Poverenica: Večernje novosti prekršile Zakon o zabrani diskriminacije

Brankica Jankovic-medija centar bgPoverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je da je dnevni list Večernje novosti prekršio Zakon o zabrani diskriminacije objavljivanjem teksta pod naslovom „Užas u Smederevu: Rom obljubio devojčicu“, saopšteno je danas

Tekst je objavljen u štampanom i elektronskom izdanju tog lista u martu 2015. godine, a pritužbu je poverenici podnela organizacija Praksis, navodeći da nacionalna pripadnost osumnjičenog ne sme biti napomenuta, osim ukoliko nije u neposrednoj vezi s vrstom i prirodom izvršenog krivičnog dela.

Takođe je navedeno i da se tim tekstom podstiče diskriminacija, mržnja i nasilje prema pripadnicima romske nacionalnosti.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je u toku postupka zatražila mišljenje glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Večernje novosti, ali izjašnjenje na pritužbu nije dostavljeno.

„Stepen odgovornosti lista Večernje novosti je još veći, jer je u pitanju list s nacionalnim tiražom, koji se distribuira na teritoriji cele države i koji svojim tekstovima utiče na formiranje mišljenja javnog mnjenja, pa je zbog toga dužan da vodi računa o objavljivanju tekstova koji svojim sadržajem promovišu predrasude i podstiču neprijateljsko i uvredljivo okruženje za određene društvene grupe“, navodi se u zaključku poverenice.

Ona je izrazila nadu da će Večernje novosti nastojati da kroz priloge koje objavljuju, razviju svest o ravnopravnosti nacionalnih manjina, posebno romske nacionalne manjine koja je veoma diskriminisana u društvu.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti preporučila je glavnom i odgovornom uredniku lista Večernje novosti da ubuduće ne objavljuje priloge koji su uznemirujući i ponižavajući prema romskoj nacionalnoj manjini i da vodi računa da u okviru svojih redovnih aktivnosti ne krši zakonske propise o zabrani diskriminacije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend