22. okt 2015.

Radio Kikinda pred gašenjem?

Zbog blokade računa i probijanja roka za dostavljanje nove procene vrednosti kapaitala Agenciji za privatizaciju, Radio Kikinda, najstariji elektronski medij na severu Banata, nije se ni našao na spisku medija koji bi u prvom krugu mogli dobiti novog vlasnika

U Javnom preduzeću Informativni centar Kikinda trenutno je 11 zaposlenih koji od juna ne dobijaju plate. U toku su razgovori Sindikata, kikindske lokalne samouprave i poslovodstva JP ICK o razrešenju teške situacije. Kako sada stvari stoje, još jedan medij u Srbiji biće izbrisan iz registra.

U martu ove godine, zbog dugovanja od oko tri miliona dinara, kikindska „Toplana“ blokirala je račun JP ICK. Početkom maja, u vrlo otežanim uslovima poslovanja, iz Agencije za privatizaciju stiže dopis u kojem se traži nova procena vrednosti kapitala, uz skraćene rokove.

„Mi smo novu procenu vrednosti kapitala završili krajem maja. Međutim, u međuvremenu nam je Agencija poslala dopis da ta dokumentacija mora da stigne do 19. maja. Taj skraćeni rok mi nismo mogli da ispoštujemo jer smo inače zbog bolkade računa imali velikih problema kako sve to da isfinansiramo. Tako da smo tu dokumentaciju poslali 26. maja. Očigledno naše objašnjenje nije urodilo plodom“, objašnjava Siniša Boškov, direktor JP ICK.

U komunikaciji između Agencije, poslovodstva ICK i lokalne samouprave neko je zatajio. Započinjanje procesa privatizacije medija podrazumevalo je i bolju organizovanost Agencije u tom postupku.

„Biće da su se razmimoilazili neki rokovi, neki mejlovi i kad je u pitanju Agencija za privatizaciju i kada jue u pitanju reakcija JP ICK. Bila sam iznenađena što Radio Kikinda nije ušla u privatizaciju jer nisam imala nikavu informaciju da smo mi kao osnivači bilo šta dužni konkretno da činimo. Ono što je bila naša obaveza i što smo ispoštovali je skupštinsk odluka o modelu i načinu privatizacije“– kaže Stanislava Hrnjak, članica Opštinskog veća.

U međuvremenu, od 18 zaposlenih u JP ICK, sedam radnika odlučilo se za socijalni program. Od juna, od kada je prestala Isplata zarada iz opštinskog budžeta , 11 zaposlenih dolazi svakodnevno na posao, ali bez plata. Zbog blokade računa u međuvremenu nisu uplaćeni ni porezi, ni doprinosi. Naši sagovornici naglašavaju da se ovaj pravni vakum što pre mora razrešiti

„Činimo sve , i mi i lokalna samouprava da pronađenom način i model daljeg funkcionisanja u ovim uslovima. Moram da ponovim da u Zakonu o javnom informisanju decidno stoji da lokalna samopuprava, Pokrajina i Republika nermaju prava da finansiraju javna preduzeća koja ser bave iinformisanjem“, konstatuje direktor JP ICK, Siniša Boškov.

„Mi se sada nalazimo u jednom pravnom vakumu. Taj pravni vakum nas, sev zajedno košta. Pre svega košta ljude zaposlene u JP ICK. Oni sa puimim pravom treba da znajua šta se dešava danas i šta mogu da očekuju sutra“, dodaje Stanislava Hrnjak.

I zaposleni u Radio Kikindi i dalje čekaju zvaničan dopis iz Agencije za privatizaciju o sledećem koraku u tom postupku, odnosno upis akcija zaposlenih, bivših zaposlenih, penzionera. Iako je konačna procenjena vrednost kapitala 150 hiljada dinara, s obzirom na trenutna dugovanja od preko šest miliona dinara malo je verovati da će Radio Kikinda opstati.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend