22. okt 2015.

Peticija za spas Radio Subotice

radio-subotica_660x330Novinari i tehničari programa na mađarskom jeziku Radio Subotice zahtevaju od Mađarskog nacionalnog saveta da osnuje posebnu fondaciju u okviru koje bi se obezbedilo dalje emitovanje programa u nepromenjenoj formi. Za tu svoju inicijativu oni su za dve nedelje prikupili podršku preko 6.600 građana, kako iz Subotice i njene okoline, tako i iz inostranstva gde se njihove emisije slušaju

Peticiju sa potpisima 6643 građana predstavnici mađarske redakcije Radio Subotice lično su predali u Mađarski nacionalni savet.

U peticiji navode da je njihova prvenstvena želja bila da se kompletan Radio, kao višejezična i multikulturalna institucija spasi, ali pošto to nije moguće zbog predviđene privatizacije, od Mađarskog nacionalnog saveta zahtevaju da osnuje posebnu fondaciju u okviru koje će se obezbediti dalje emitovanje mađarskog programa.

„U okviru Fondacije bi ova redakcija mogla bez promene da radi svoje emisije. U isto vreme bi redakcija mogla da bude stub za jednu mrežu mađarskih radio stanica. Radi se o otprilike desetak radio stanica koje u ovome trenutku još emituju program, ali ih verovatno čeka gašenje u roku od nekoliko dana“, ističe Imre Tot, novinar mađarske redakcije Radio Subotice.

Za razliku od ovog rešenja koje je Mađarski nacionalni savet na svojoj sednici odbio, Savez vojvođanskih Mađara, tačnije lider te stranke Ištvan Pastor je ponudio drugo rešenje na osnovu kojeg bi se novinari i tehničari mađarske redakcije Radio Subotice zaposlili u RTV Panon, dok bi program na istoj frekvenciji bio emitovan kao drugi program te medijske kuće.

„To rešenje mi smatramo lošim, i imamo strah da je to rešenje čak i nezakonito“, prenosi mišljenje dve trećine zaposlenih u mađarskoj redakciji Radio Subotice Imre Tot.

Akciju mađarske redakcije Radio Subotice nije podržala srpska redakcija, ali ni manjinske redakcije hrvatskog, bunjevačkog i nemačkog programa. Tot tvrdi da bi se u slučaju da su te redakcije pokrenule sličnu inicijativu prema svojim nacionalnim savetima mogao sačuvati kompletan radio.

„Lakše bismo mogli da nađemo investitora koji bi verovatno finansirao srpski program, uz suosnivaštvo različitih Nacionalnih saveta koji bi trebalo da imaju interes u tom procesu“, smatra Tot.

U prva dva kruga nije bilo zainteresovanih za privatizaciju Radio Subotice, tako da je Skupština grada usvojila odluku sa kojom su stvoreni uslovi i za treći pokušaj.

Ovaj medij će ako bude održan taj treći krug prodaje biti ponuđen za jednu trećinu procenjene vrednosti, odnosno za oko 13 hiljada evra.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend